Srbsko a Macedónsko sa dohodli na uvoľnení napätia

Macedónsko a susedné Srbsko sa zaviazali, že preklenú "možné nezhody" po diplomatickom napätí, v rámci ktorého Belehrad stiahol celý svoj diplomatický tím z veľvyslanectva v Skopje.

23.08.2017 19:35
debata

Macedónsko a susedné Srbsko sa zaviazali, že preklenú „možné nezhody“ po diplomatickom napätí, v rámci ktorého Belehrad stiahol celý svoj diplomatický tím z veľvyslanectva v Skopje.

Macedónsky premiér Zoran Zaev a srbský prezident Aleksandar Vučič spolu v stredu telefonovali a dohodli sa, že budú pracovať na zlepšení bilaterálnych vzťahov. Informovali o tom vlády v spoločnom stanovisku. Podľa neho sa obe strany zhodli na tom, že dialóg je jedinou cestou vpred.

Srbsko v nedeľu obvinilo Macedónsko, že plánuje „veľmi ofenzívne kroky“ proti srbským záujmom. Macedónsko to odmietlo a uviedlo, že nešpehovalo a ani neplánuje špehovať svojho suseda.

Vzťahy medzi oboma krajinami sú napäté odkedy macedónsky premiér Zaev na jar, takmer šesť mesiacov po parlamentných voľbách, sformoval koaličnú vládu. Srbsko spoločne s Ruskom však podporovali konzervatívnu stranu VMRO-DPMNE expremiéra Nikolu Gruevského. Strana síce voľby vyhrala, vládnu väčšinu však nezískala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #veľvyslanectvo #diplomacia #Macedónsko