Mladá Chorvátka priznala, že založila jeden z ničivých požiarov z pomsty Srbom

Chorvátski hasiči pokračujú v boji s množstvom požiarov, ktoré v posledných dňoch ničí rozsiahlu oblasť pozdĺž jadranského pobrežia.

23.08.2017 22:13
požiar, split, borovicovy les, Split, chorvatsko Foto: ,
V posledných dňoch horel aj borovicový les na okraji obce Mravince neďaleko Splitu.
debata (10)

Niektoré sa už podarilo dostať pod kontrolu, niekde sa oheň rozhorel znovu. Miestne médiá venujú pozornosť skôr maloletým či mladistvým páchateľom, ktorí majú časť požiarov na svedomí.

Jeden z nich zapálila neďaleko dalmatínskeho mesta Benkovac 25-ročná Chorvátka, ktorá sa priznala, že to urobila zo závisti voči Srbom. „Nemám Srbov rada už od vojny (1991–1995). Vtedy nám podpálili dom a moja rodina prišla o všetko,“ citoval jej priznanie denník Jutarnji list s odvolaním na oznámenie polície.

Oheň zapálila pri obci Brgud, ktorá leží asi desať kilometrov od Benkovac a ktorej väčšinu z 15 obyvateľov tvoria Srbi. Za všeobecné ohrozenie jej hrozí až päťročné väzenie.

Portál Šibenik.IN napísal, že na policajnú stanicu v Kninu priviezli niekoľko osôb podozrivých zo založenia požiarov v Šibenickokninskej župe. Je medzi nimi päť maloletých detí a osemnásťročný mladík. Dvaja chlapci sa priznali k zapáleniu ohňa v Národnom parku Krka; strážnika parku na ne upozornila pracovníčka archeologického náleziska Burnum.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Požiare #mladá páchateľka