Uneseného líbyjského expremiéra Zajdána pustili

Neznámi ozbrojenci Alího Zajdána deväť dní zadržiavali po tom, čo prišiel z Nemecka na návštevu do Tripolisu. Podľa nepotvrdených informácií stála za jeho zmiznutím skupina napojená na vládu, ktorú podporuje OSN.

23.08.2017 22:35
debata (2)

Zajdánov právnik povedal, že jeho klienta prepustili bez vysvetlenia. Sám vraj nepozná okolnosti expremiérovho únosu a následného zadržiavania. Dodal, že Zajdán je v poriadku a zdržiava v hoteli v metropole Tripolise.

Podľa Reuters nie je jasné, prečo Zajdán pricestoval do Líbye a z akého dôvodu ho uniesli. Anonymný zdroj agentúre povedal, že expremiéra zadržiavala skupina blízka tripoliskej vláde premiéra Faiza Sarrádža. Tento kabinet, ktorý sa teší podpore OSN, sa k záležitosti nevyjadril.

Zajdán zastával premiérsku funkciu v rokoch 2012 až 2014. Krátko unesený bol už v októbri 2013. Jeho vtedajšie zmiznutie z hotela v Tripolise mala na svedomí skupina napojená na parlament, ktorý Zajdána o rok neskôr zosadil.

Utiekol počas vyšetrovania

Poslanci mu vyčítali neschopnosť vysporiadať sa s rebelmi, ktorí na východe krajiny kontrolovali ropné terminály. Ich trpezlivosť pretiekla po škandále so severokórejským tankerom, ktorý sa pokúsil uniknúť s nákladom ropy od povstalcov.

Zajdán vzápätí utiekol z krajiny a usadil sa aj s rodinou v Nemecku. Vlasť opustil aj napriek tomu, že to vraj nemal povolené. Líbyjský prokurátor zakázal Zajdánovi cestovať do zahraničia, pretože čelil vyšetrovaniu pre údajné finančné nezrovnalosti.

Líbya je v chaotickom stave aj šesť rokov po skončení občianskej vojny. Okrem troch vlád sa o moc preťahuje mnoho ďalších zoskupení a bojových organizácií, vrátane teroristickej organizácie Islamský štát. Nestabilite predchádzala dlhoročná vláda autokratického vodcu Muammara Kaddáfího, ktorého v roku 2011 zvrhlo povstanie podporené nálety koalície západných štátov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN #ozbrojenci #Alí Zajdán