V súvislosti s teroristickou hrozbou v Rotterdame zatkli ďalšieho človeka

Holandská polícia pre teroristickú hrozbu zrušila koncert americkej rockovej skupiny v Rotterdame. Podľa starostu mesta sa neďaleko miesta konania akcie našla dodávka so španielskou poznávacou značkou, v ktorom boli plynové bomby.

23.08.2017 22:47 , aktualizované: 24.08.2017 12:55
debata (12)

Či nález a varovanie pred teroristickou hrozbou nejako súvisí, nie je jasné.

Varovanie pred nebezpečenstvom dostali Holanďania podľa Reuters od španielskej polície. „Polícia považovala informácie za dostatočne závažné na to, aby sa po dohode s organizátormi rozhodla zrušiť akciu,“ uviedla rotterdamská polícia vo vyhlásení.

Podľa starostu prístavného mesta Ahmeda Aboutaleba policajti zadržali vodiča dodávky, ktorá stála neďaleko miesta konania koncertu a v ktorej sa našli plynové fľaše. Nie je jasné, či hrozba a nájdená dodávka nejako súvisia, uviedol Aboutaleb.

Údajná teroristická hrozba sa týkala koncertu americkej rockovej skupiny Allah-Las, ktorý sa konal v kultúrnom centre v bývalom obilnom sile Maassilo. V čase evakuácie koncert ešte nezačal.

Allah-Las je štvorčlenná hudobná skupina z kalifornského Las Vegas. V rozhovore poskytnutom britskému denníku The Guardian jej členovia uviedli, že si meno obsahujúce arabské slovo pre boha vybrali preto, že chceli „posvätne znejúci“ názov. Neuvedomili si vraj vtedy, že by to mohlo niekoho urážať.

„Dostávame e-maily od moslimov zo Spojených štátov aj z celého sveta, ktorí píšu, že ich to uráža, ale to vôbec nebol náš zámer,“ povedal v rozhovore frontman skupiny Miles Michaud. „Píšeme im späť s vysvetlením, prečo sme si vybrali také meno, a oni väčšinou pochopia,“ dodal.

Zatkli podozrivých

Holandská polícia zatkla v súvislosti s možným teroristickým útokom v Rotterdame, pre ktorý v stredu zrušili koncert americkej rockovej kapely Allah-Las, ďalšieho muža. K zatknutiu došlo vo štvrtok o 2:00 SELČ v provincii Severné Brabantsko, kde špeciálna policajná jednotka prehľadala dom podozrivého. Polícia o zásahu informovala prostredníctvom stanoviska, detaily o presnom mieste jeho konania či identite 22-ročného muža ale nezverejnila.

V súvislosti s teroristickou hrozbou v prístavnom meste tiež zadržali šoféra dodávky so španielskymi poznávacími značkami, v ktorej boli plynové fľaše. Vodiča zatkli na vypočutie zhruba dve hodiny po tom, ako polícia zrušila koncert losangeleskej kapely, keď dostala upozornenie na teroristickú hrozbu od španielskej polície. Holandskí strážcovia zákona neskôr prepojenie vodiča s možnou hrozbou vyvrátili. Ako uviedli, muž sa živí ako mechanik a plynové fľaše používal pri práci. Okrem toho ho tiež opísali ako „opilca“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #koncert #Holandsko #hrozba #plynové bomby