IS pohrozil Španielsku vo videu ďalšími útokmi

Organizácia tzv. Islamský štát (IS) zverejnila video, v ktorom pohrozila Španielsku ďalšími teroristickými útokmi. Dvaja členovia IS po španielsky s arabským prízvukom na videu tiež vyzdvihli atentátnikov z katalánska, ktorí minulý týždeň zabili 15 ľudí. IS sa k útokom už predtým prihlásil.

24.08.2017 10:35
la rambla, barcelona, sviecky, spomienka,... Foto: ,
Zhromaždenie na ulici La Rambla v Barcelone, kde došlo k útoku.
debata (11)

„Žiadam Alaha, aby prijal našich bratov z Barcelony. Naša vojna proti vám bude pokračovať až do konca sveta,“ hovorí na videu muž so zahalenou tvárou, ktorým je podľa španielskych médií abú Salmán Al-Andalus. Al-Andalus je historický názov pre oblasť v južnom Španielsku, ktorej dominovali moslimovia v stredoveku.

Druhý muž v uniforme IS, ktorý má odhalenú tvár, požaduje svätú vojnu (džihád). „Džihád nemá hranice. Ak nemôžeš odísť do Islamského štátu, rob džihád tam, kde si,“ hovorí muž, ktorého španielske médiá identifikovala ako Muhammada Jasiňa Péreza, zvaného El Cordobés (Córdoban, muž z mesta Córdoba).

Córdoba v španielskej Andalúzii bola hlavným mestom Córdobského emirátu, ktorý sa medzi rokmi 756 a 929 rozprestieral na väčšine územia Pyrenejského polostrova. Potom z neho vytvorili Córdobský kalifát, ktorý existoval až do roku 1031, keď sa roztrieštil do menších útvarov. Jeho vládcovia vyznávali sunnitskú formu islamu.

„S povolením Alaha sa Al-Andalus znova narodí, taký, aký bol,“ povedal Muhammad Pérez (22) vo videu. Pérez je synom Maročana a Španielky, ktorí v roku 2014 odišli do Sýrie k Islamskému štátu.

Video končí fotomontážou, na ktorej sú katalánski útočníci, španielsky kráľ Felipe VI, A španielsky premiér Mariano Rajoy.

IS už v minulosti niekoľkokrát hrozil Španielom, napríklad v januári 2016 varoval, že ​​Španielsko zaplatí vysokú cenu za to, že z Andalúzie vyháňalo moslimov. Toto video tiež zachytilo vraždu piatich ľudí. V novembri 2015, po útokoch v Paríži, sa Islamský štát tiež vyhrážal Madridu. „Chceme poraziť Paríž pred Rímom a Al-Andalusom,“ zaznelo vtedy vo videu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #hrozba #video #Islamský štát