Poľské médiá sa pýtajú, čo znamená neúčasť na rokovaní s Macronom

Poľské médiá o vynechaní Poľska z programu terajšej cesty francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po strednej a východnej Európe hovoria s odvolaním sa na predstaviteľa opozície ako o signále, ktorý Paríž vyslal konzervatívnej vláde strany Právo a spravodlivosť (PiS).

24.08.2017 11:19
poľsko, Protest Foto: ,
Ľudia protestovali proti kontroverznej súdnej reforme pred sídlom vládnej strany Právo a spravodlivosť.
debata (6)

Názory na význam tohto kroku alebo na to, či je Poľsko izolované, sa líšia. Napríklad portál Pikio píše o ponížení Varšavy, magazín Wprost špekuluje o Macronovom zastieracím manévri a server wPolityce.pl odmieta úvahy o odstavení Poľska na vedľajšiu koľaj.

Poľská opozícia a jej naklonené médiá chcú podľa pravicového portálu wPolityce.pl vyvolať dojem, že Poľsko sa kvôli neúčasti na rokovaní s Macronom o pracovníkoch vyslaných do iných štátov Európskej únie dostáva do izolácie.

„Nie je väčšiieho omylu! Podľa informácií, ktoré portál wPolityce.pl získal, fungujú poľsko-francúzske diplomatické kontakty bez problémov a obe strany si dokonale rozumejú,“ napísal server s tým, že spečatením spolupráce má byť stretnutie višegrádskej skupiny (V4) s Macronom.

Súčasťou V4 ​​sú okrem Poľska Slovenská republika, Česko a tiež Maďarsko, ktoré rovnako ako Varšava na stredajšie stretnutie s francúzskym prezidentom v Rakúsku nepozvali. „O čom ešte nás neinformujú opozičné médiá? Možno o pravidelných stretnutiach francúzskych a poľských ministrov zahraničných vecí,“ dodáva wPolityce.pl.

Poľská televízia Republika dnes uviedla, že poľské hospodárstvo patrí v EÚ čo sa týka rastu HDP k najsilnejším, krajina má nízke zadlženie v pomere k výkonu ekonomiky a tiež sa teší nízkej nezamestnanosti. Podľa tejto stanice by preto Macron namiesto izolácie skôr radšej mal častejšie navštevovať Poľsko, aby získal inšpiráciu pre svoje plánované reformy vo Francúzsku.

Magazín Wprost kladie otázku, či nepozvanie Poľska je skutočne prejavom izolácie a či to nemôže byť len zásterka, ktorá má prikryť niečo úplne iné, napríklad dramatický prepad Macronovej popularity vo Francúzsku.

Portál Pikio dospel k záveru, že Macron verejne ponížil Poľsko. Dodal, že tento fakt sa vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) páčiť nebude a že možno očakávať ďalšie vyhrotenie rozkolu medzi starými a novými úniovými štátmi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #stretnutie #Emmanuel Macron