Britské úrady cudzincom z EÚ omylom poslali výhražné listy

Britské ministerstvo vnútra náhodou poslalo okolo 100 výhražných listov cudzincom z krajín Európskej únie žijúcich v Británii. Listy obsahovali výzvu na opustenie krajiny, inak ich adresáti riskujú zadržanie.

24.08.2017 13:48
debata (1)

Nedorozumenie vyšlo najavo po tom, čo jeden z listov dostala fínska akademická pracovníčka s právom na pobyt v Británii. Eva Johanna Holmbergová, ktorá sa vydala za britského občana, povedala, že „neverila vlastným očiam“, keď jej v liste oznámili, že má mesiac na opustenie Británie.

Britské ministerstvo vnútra ubezpečuje, že práva občanov únie v Británii „zostávajú nezmenené“. Premiérka Tereza Mayová, ktorá bola predtým ministerka vnútra, opísala záležitosť ako „poľutovaniahodnú chybu“.

V súvislosti s plánovaným odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ existujú obavy týkajúce sa práv asi 3,2 milióna občanov EÚ žijúcich v Británii.

Historička Holbergová, ktorá pracuje na Univerzite kráľovnej Márie v Londýne, požiadala o osvedčenie kvalifikovaného pracovníka, ktorý občanom Európskeho hospodárskeho priestoru poskytuje právo žiť v Británii.

Finka poznamenala, že „absurdný nezmysel“ ešte znížil možnosť, že by mohla dôverovať politikom v čase brexitiu. „Keď som to otvorila, nemohla som uveriť svojim očiam, keď som videla slová ako ‚bolo rozhodnuté, že vás vyhostia z Veľkej Británie‘,“ povedala Holbergová. Dodala, že v liste sa hovorí, že jej hrozí zadržanie, ak v priebehu mesiaca neopustí Britániu.

Holmbergová niekoľko nasledujúcich dní kontaktovala advokáta, svojho zamestnávateľa a ministerstvo vnútra. To sa jej v stredu, šesť dní po otvorení listu, ospravedlnilo.

Fínska historička povedala, že twitter zaplavili podobné svedectvá po tom, ako sa jej príbeh prvýkrát objavil vo fínskej tlači.

Britské ministerstvo vnútra ubezpečilo, že každého, kto dostal príslušný listkontaktuje a vysvetlí mu, že môže list ignorovať. „Omylom poslali obmedzený počet listov a naliehavo zisťujeme, prečo sa to stalo,“ povedal hovorca ministerstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhostenie #Spojené kráľovstvo #výhražný list