Rímska polícia sa stretla so stovkou utečencov

Talianska polícia sa vo štvrtok ráno stretla so zhruba stovkou utečencov na rímskom námestí Piazza Indipendenza. Migranti na policajtov hádzali kamene a zápalné fľaše a používali slzný sprej.

24.08.2017 17:10
debata (13)

Policajti v helmách, s protiúderovými štítmi a obuškami proti nim nasadili vodné delá, napísal denník Corriere della Sera. Dve osoby zatkli. Lekári bez hraníc informovali, že ošetrili 13 osôb. Zásah polície vyvolal rozporuplné reakcie.

Utečenci, prevažne azylanti z Eritrey, sa v parku uprostred námestia utáborili potom, čo boli pred štyrmi dňami vypovedaní z neďalekej budovy, ktorú okupovali od roku 2013.

Polícia nutnosť zásahu obhajuje tým, že utečenci v stredu odmietli alternatívne ubytovanie, ktoré im mesto ponúklo. Policajti sa vraj tiež dozvedeli, že migranti na námestí obklopenom obytnými budovami majú zápalné a tlakové fľaše. Talianskymi médiami koluje video, na ktorom jeden z okupantov budovy hádže z prvého poschodia tlakovú nádobu. Jedna z utečeniek médiám povedala, že ich „prebudili vodné delá a niektoré ženy boli zbité obušky“.

Piazza Indipendenza sa nachádza len niekoľko blokov od rímskej hlavnej stanice. Úrady riešili situáciu na námestí štyri dni. V sobotu na ňom prebývalo niekoľko stoviek ľudí, niektorí sa vrátili aj do domu, z ktorého boli vypovedaní.

Odpor vyjadrili všetci okrem Ligy severu

Zvyšok utečencov nakoniec z námestia polícia vytlačila, rozpŕchli sa do ulíc blízko stanice. Námestie je uzavreté a strážia ho poriadkové sily.

„Len do toho, chlapci. Nútené vysťahovanie, poriadok, čistota a deportácie! Taliansko je s vami,“ oslávil na facebooku policajný zásah Matteo Salvini, šéf Ligy severu, ktorá sa stavia proti imigrácii. Inak sa postup poriadkových síl stretol prevažne s naskrz negatívnymi ohlasmi.

Organizácia Human Rights Watch a niektoré ľavicové strany označili zásah za neprimeraný. Poukazujú na to, že mnohé z dotknutých majú platné povolenie na pobyt. Odznelo tiež tvrdenie, že stredoľavá vláda zaujíma v otázke imigrácie pravicový postoj.

Udalosť odsúdili aj skupiny z prostredia katolíckej cirkvi. Misionári svätého Karla Boromejského uviedli, že utečenci sa stali „obeťami hneď dvakrát“ – vo svojej vlasti, odkiaľ odišli, a neskôr v Taliansku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #polícia #migranti