Rusko uskutočnilo demonštratívny let ponad Kórejský polostrov

Misia Moskvy je vnímaná ako demonštrácia sily v čase zvyšujúceho sa napätia v oblasti.

25.08.2017 14:26
tu95, tu-95, rusko, bombarder Foto: ,
Ruský bombardér TU-95.
debata (123)

Rusko uskutočnilo v blízkosti Kórejského polostrova prelet svojho strategického bombardéra Tu-95, ktorý je schopný niesť jadrové zbrane.

K misii, ktorá je vnímaná ako demonštrácia sily, sa Moskva uchýlila v čase veľkého spoločného cvičenia juhokórejskej a americkej armády, ktoré rovnako ako KĽDR kritizovala aj Moskva, napísala agentúra Reuters.

Manévre, ktoré začali v pondelok a trvajú až do konca augusta, vidí Rusko ako krok, ktorý nepomôže upokojiť situáciu na polostrove. Moskva tiež v predstihu varovala Spojené štáty pred tým, aby sa nepodieľali na jednostrannom konaní proti KĽDR.

Obrovské turbovrtuľové bombardéry Tu-95 z 50. rokov 20. storočia sú považované za relikviu studenej vojny, ale ruská armáda ich neustále zdokonaľuje. Od roku 2007 Rusko znovu obnovilo svoje strategické lety a demonštruje tak svoju vojenskú silu.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že bombardér pri jeho lete sprevádzali stíhačky Su-35 a tiež lietadlo včasnej výstrahy A-50, ktorý je schopný okrem vzdušných cieľov sledovať aj plavidlá.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #prelety