Sobotka: Keď Zeman na Hrade skončí, politická kultúra sa zmení

Prezident Miloš Zeman okrem iného nedávno predsedu vlády verejne označil za 'sviňu'.

25.08.2017 15:07
debata (15)

Podľa Sobotku sa politická kultúra na hrade zmení. Český premiér to uviedol v rozhovore s rakúskym denníkom Die Presse, v ktorom sa tiež zaoberal otázkou migrácie. Podľa neho Česká republika chce pomôcť ľuďom z východnej Európy, ale keď vidí problémy s moslimskou komunitou v iných krajinách, Česi moslimov jednoducho nechcú.

Sobotka rakúskemu denníku povedal, že výroky prezidenta Miloša Zemana, ktorý okrem iného nedávno predsedu vlády verejne označil za „sviňu“, nevypovedajú nič o politickej kultúre v Česku, ale skôr o politickej kultúre na Pražskom hrade.

Ľudia nevedeli, čo ich so Zemanom čaká

„Verím, že po najbližších prezidentských voľbách budeme mať inú hlavu štátu a potom sa kultúra na Hrade zmení,“ povedal Sobotka. Vo svojich predchádzajúcich voľbách získal Zeman podporu, pretože sa sám prezentoval ako outsider. „A pretože ľudia nevedeli, čo ich čaká,“ dodal.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na Sobotkove slová reagoval na twitteri jednou vetou: „Staré politické strany, médiá a neziskovky jednoducho podporujú iného kandidáta, ktorý je tvárny.“

Sobotka v stredu povedal českým novinárom, že sociálni demokrati ešte nemajú kandidáta na prezidenta. „Neviem o tom, že by niekto v sociálnej demokracii mal záujem kandidovať, alebo že by niekto mal záujem o podporu zo strany sociálnej demokracie,“ povedal a nevylúčil možnosť, že ČSSD nakoniec svojho kandidáta vôbec nevyšle.

Český prezident Miloš Zeman. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
zeman Český prezident Miloš Zeman.

Pakt Zemana s Babišom

V rozhovore s Die Presse sa šéf českej vlády tiež vyjadril ku spojenectvu Zemana a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša. Zeman, podľa Sobotku, profituje z toho, že Babiš nepredložil žiadneho kandidáta na prezidentskú kampaň. „A Babiš bude mať prospech z toho, že Zeman mu zverí vytvorenie ďalšej vlády,“ myslí si premiér.

Nízku podporu jeho ČSSD v prieskumoch verejnej mienky si vysvetľuje Sobotku nárastom populistických hnutí. „A my sociálni demokrati sme nedokázali dostatočne predať naše úspechy,“ povedal v rozhovore.

‚Donucovacie‘ kvóty budú čoskoro minulosťou

K otázke prerozdeľovanie utečencov Sobotka poukázal na spoločnú pozíciu visegrádskej skupiny (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) odmietajúcej záväzné kvóty a vyjadril presvedčenie, že v európskej azylovej politike v budúcnosti nebudú hrať „donucovacie kvóty“ žiadnu úlohu.

„Veľmi by sme ocenili, keby Európa lepšie ochránila svoje vonkajšie hranice,“ povedal.

„Prijímanie utečencov by malo byť vždy v kompetencii národných štátov. V Európe príliš často vidíme problémy s integráciou ľudí, ktorí prichádzajú z iného kultúrneho alebo náboženského prostredia,“ vysvetlil český premiér.

Ľudia z východu Európy pred moslimami

V tejto súvislosti zdôraznil, že v Českej republike existuje len malá a nezradikalizovaná moslimská komunita. „Keď vidíme problémy v iných európskych krajinách, nechceme v Českej republike moslimov. Pomáhame radšej ľuďom z východnej Európy,“ vysvetlil.

Zároveň zdôraznil, že Česko prispieva k riešeniu migračnej krízy finančnou podporou líbyjskej pobrežnej stráže, utečeneckých táborov alebo vysielaním policajtov na Balkán.

V súvislosti s otázkou Európskej únie povedal Sobotka, že Česká republika sa usiluje o pokrok v oblasti spoločnej obrany Európskej únie. Rovnako pre prijatie eura neexistujú ekonomické prekážky, ale problémom je, že neexistuje žiadna politická dohoda o pristúpení do eurozóny. „Ak sa krajiny, ktoré platia eurom, budú čoskoro intenzívnejšie integrovať, podporovateľov eura v Českej republike to určite podporí,“ povedal.

Základom je naďalej V4

Český premiér rozhovor pre rakúsky denník poskytol pri príležitosti návštevy v Salzburgu, kde sa tento týždeň stretol v takzvanom Slavkovskom formáte s kolegami z Rakúska a Slovenska a tiež s francúzskym prezidentom Macronom.

Podľa neho však základom regionálnej spolupráce zostáva visegradský formát. „Problémy v Poľsku a Maďarsku neprekračujú úroveň, kvôli ktorej by sme museli dramaticky reagovať. A keď sme reagovali, najprv sme hovorili so svojimi partnermi,“ odmietol Sobotka prerušenie kooperácie s krajinami, ktoré v súčasnosti čelia kritike kvôli ohrozeniu statusu právneho štátu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Česko #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka #politická kultúra