Odsúdenie duchovného za znásilnenie vyvolalo v Indii šialenstvo, zomrelo 25 ľudí

Slávneho indického duchovného vodcu Gurmeeta Rama Rahima Singha odsúdili za znásilnenie dvoch prívrženkýň učenia.

25.08.2017 15:32 , aktualizované: 18:16
debata (13)

Muža uznal za vinného súd na severe Indie v meste Čandígarh. Skutky sa podľa neho stali v roku 2002 v ašrame (miesto podobné kostolu alebo pustovni, pozn. red.). Rozsudok by mal indický súd vyriecť v pondelok.

Po verdikte vypukli v meste Pančula masové násilnosti. V okolí súdu protestuje proti rozhodnutiu približne 200-tisíc rozzúrených prívržencov učenia obvineného. Dav ľudí podpálil najmenej dve železničné stanice, ničí autá a útočí na dodávky mediálnych spoločností, ktoré situáciu dokumentujú.

Indický duchovný Gurmeet Ram Rahim Singh... Foto: SITA/AP, Tsering Topgyal
Gurmeet Ram Rahim Singh, india Indický duchovný Gurmeet Ram Rahim Singh prichádza na premiéru svojho nového filmu v októbri 2016.

Bilancia stretov protestujúcich a polície je 28 mŕtvych a viac ako 250 zranených.

Polícia zadržala viac ako 1 000 stúpencov Singha, ktorých obvinila z podpaľačstva a zničenia verejného majetku.

Okrem Pandžábu, hlavného mesta Naí Dillí a štátu Rádžastánu vypukli nepokoje aj v štáte Harijan.

Poriadok v meste sa pokúša udržať viac ako 15-tisíc ťažkoodencov, policajtov a členov polovojenských jednotiek, do akcie zapojili aj helikoptéry a policajné jednotky na koňoch. Proti demonštrantom zasahujú s použitím slzotvorného plynu a vodných diel. Nepokoje si vyžiadali už 12 mŕtvych a ďalších 100 zranených.

Konečný rozsudok vynesú v pondelok. BBC uviedla, že muža prevzala do ochrannej väzby armáda, ktorá ho prevezie na vojenskú základňu.

Demonštranti demolujú prenosové vozy indických... Foto: SITA/AP, Altaf Qadri
india, demonstracia, nicenie Demonštranti demolujú prenosové vozy indických médií.

Duchovný vodca Singh má v Indii podľa vlastných slov viac ako 50 miliónov nasledovníkov. Na súd pricestoval z ašramu v štáte Harijána v sprievode 100 vozidiel.

V oblasti zatvorili školy a úrady, prerušili železničnú dopravu, uzavreli cesty a pre prípadné problémy a potrebu provizórneho väzenia zabezpečili tri štadióny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #India #znásilnenie #násilnosti #odsúdenie #duchovný