Spojené štáty uvalili na Venezuelu prísne hospodárské sankcie

Spojené štáty uvalili na Venezuelu nové a prísne ekonomické sankcie. Biely dom dnes oznámil, že prezident Donald Trump už podpísal príslušné nariadenie. Sankcie sú namierené "proti diktatúre vo Venezuele" a okrem iného zakazujú kupovať dlhopisy novo vydané venezuelskou vládou prezidenta Nicolasa Madura či uzatvárať finančné transakcie so štátnou ropnou spoločnosťou PDVSA.

25.08.2017 19:21
Maduro Foto: ,
Prezident Venezuely Nicolás Maduro.
debata (114)

„Nezostaneme nečinní voči tomu, ako sa Venezuela rúca. Madurova diktatúra naďalej zbavuje venezuelský ľud prístupu k potravinám a liekom, väzní predstaviteľov demokraticky zvolenej opozície a násilím potláča slobodu slova,“ uviedol Biely dom. „Tieto (sankčné) opatrenia boli starostlivo odstupňovaná, aby pripravili Madurovu diktatúru o kľúčový zdroj financií,“ dodal Biely dom v komuniké.

Trumpov príkaz však dovoľuje ministerstvu financií povoliť iné obchodné a humanitárne transakcie, vrátane financovania vývozu a dovozu ropy, a transakcie, ktoré zahŕňajú iba americkú spoločnosť Citgo, vlastnenú spoločnosťou PDVSA.

Spojené štáty už skôr tento mesiac uložili sankcie ďalším ôsmim venezuelským predstaviteľom vrátane brata Huga Cháveza. Dôvodom je, podľa Washingtonu, ich úloha pri formovaní opozíciou bojkotovaného ústavodarného zhromaždenia, ktoré USA a mnohé ďalšie krajiny neuznávajú. Prezident Maduro a dve desiatky ďalších predstaviteľov režimu boli už od konca júla terčom amerických sankcií.

Washington kritizuje Madura za vytvorenie nového zákonodarného orgánu, ktorý považuje za pokus o udržanie si moci na nedemokratickej ceste. Prezident Trump hovorí priamo o „Madurovej diktatúre“.

Spojené štáty kritizujú venezuelské vedenie aj za tvrdé potláčanie protivládnych protestov, pri ktorých od apríla zomrelo už vyše 120 ľudí. Terčom ich postihov sú už od júla Maduro, viceprezident Tareck El Aissami alebo šéfka volebnej komisie Tibisay Lucenaová.

Ďalšie ekonomické sankcie by mohli potenciálne zvýšiť napätie medzi USA a Venezuelou a zhoršiť krízu v tejto juhoamerickej krajine. Jej ekonomika závislá od príjmov z predaja ropy od roku 2014 klesla o približne 35 percent. To je viac ako americká ekonomika počas Veľkej hospodárskej krízy.

Maduro tento týždeň varoval, že Trumpova vláda pripravuje „obchodnú, ropnú a finančnú blokádu“, podobnú embargu, ktorým Spojené štáty dlhé desaťročia trestali Kubu. Varoval tiež, že sa pripravuje na americkú vojenskú intervenciu a sľúbil, že ochráni obyvateľstvo pred najhoršími účinkami akýchkoľvek sankcií.

Maduro už bojuje proti veľkému nedostatku tovaru a trojnásobnej inflácii. Ropa, ktorá živí Venezuelu, sa dostala najnižšie za viac ako dve desaťročia.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Venezuela #Nicolas Maduro