Podľa švajčiarskej gardy je Vatikán v hľadáčiku teroristov

Možno je len otázkou času, kým dôjde v Ríme k útoku podobnému tomu v Barcelone, ale bezpečnostné sily sa pripravujú v prípade, že sa cieľom stane Vatikán, uviedol veliteľ švajčiarskej gardy, vatikánskej armády, Christoph Graf.

25.08.2017 21:31
debata (7)

Okolo baziliky sv. Petra vo Vatikáne sú rozostavené bariéry, vojenské vozidlá a policajné hliadky, aby bolo ťažšie napadnúť ho autom ako pri teroristických útokoch v Barcelone.

Pri cirkevných objektoch v celom Taliansku vrátane Vatikánu sprísnili bezpečnostné opatrenia od minuloročného francúzskeho masakru v Nice. Moslimský radikál tam vošiel kamiónom na kolonádu a zabil 86 ľudí.

Napriek hrozbám teroristickej organizácie tzv. Islamský štát (IS), Rím a ďalšie talianske mestá boli doteraz ušetrené útokov, aké sa odohrali v Nice, Londýne a Berlíne.

Na weboch spojených s IS radikáli v posledných rokoch už publikovali hrozby proti Rímu. Napríklad pred dvoma rokmi na videu, ktoré ukazovalo sťatie 21 egyptských kresťanov v Líbyi jeden z vrahov povedal: „Bezpečnosť pre vás križiakov je niečo, čo si môžete len priať… Dobyjeme Rím z vôle Alaha“.

V tom čase sa objavila fotomontáž, na ktorej je zobrazený čierna vlajka Islamského štátu vlajúca na obelisku v centre Námestia svätého Petra vo Vatikáne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Rím #hrozba #bezpečnostné opatrenia #Islamský štát #teroristické útoky