K Texasu mieri nebezpečný hurikán Harvey, stále nadobúda silu

Hurikán Harvey, ktorý smeruje k pobrežiu amerického štátu Texas, zosilnel na tretí stupeň na päťbodovej škále. Oznámilo to dnes Národné centrum pre hurikány (NHC), ktoré už predpokladalo, že ešte pred dosiahnutím pevniny živel zosilnie. Pobrežie by mal Harvey zasiahnuť okolo poludnia miestneho času (v sobotu ráno SELČ) a podľa meteorológov bude životu nebezpečný.

25.08.2017 22:08
Harvey Foto: ,
Evakuácia pred hurikánom Harvey v Texase.
debata (2)

Média varujú, že Harvey by sa mohol stať najsilnejším hurikánom na území Spojených štátov od času, keď americké pobrežie zničil hurikán Katrina v roku 2005. Texaský guvernér Greg Abbott už požiadal federálnu vládu o pomoc v predtuche hroziacej katastrofy.

Prezident Donald Trump zvažuje vyhlásenie stavu prírodnej katastrofy, čo by umožnilo uvolniť prostriedky z federálnych fondov, uviedol Trumpov bezpečnostný poradca Tom Bossert. Trump podľa hovorcu Bieleho domu tiež zvažuje návštevu Texasu začiatkom budúceho týždňa.

Podľa NHC dosiahne hurikán tretí z piatich stupňov Saffirovej-Simpsonovej stupnice, pri ktorom rýchlosť vetra dosahuje minimálne 178 kilometrov za hodinu.

Šéf Národných meteorologických služieb (NWS) Louis Uccellini uviedol, že Harvey predstavuje „vážne nebezpečenstvo“ pre obyvateľov Texasu. Upozornil, že cestou k pevnine hurikán získa silu. Mimoriadne silné dažde sprevádzajúce hurikán by mohli spôsobiť záplavy.

Niektoré texaské okresy, ktoré ležia na predpokladanej trase hurikánu, nariadili evakuáciu obyvateľov. Guvernér Abbott aktivizoval okolo 700 členov Národnej gardy, ktorí mali pomáhať pri odstraňovaní škôd a vyhlásil stav núdze v 30 okresoch.

Povinnú evakuáciu naopak nenariadilo mesto Corpus Christi. „Nebudem vystavovať nebezpečenstvu našich policajtom a hasičov, aby sa snažili odviezť z domov tých, ktorí nikam nechcú ísť,“ vyhlásil starosta mesta Joe McComb.

Na vyčíňanie živlov sa obyvatelia pobrežia už pripravujú, nakupujú zásoby potravín a vody a zabezpečujú svoje domovy, ich okná zabedňujú drevenými doskami.

Situáciu v Texase sleduje aj prezident Donald Trump, ktorý v telefonickom rozhovore ponúkol vláde federálnu pomoc. „Prezident prisľúbil poskytnutie všetkých zdrojov federálnej vlády na pomoc s prípravou (na hurikán) a tiež na následné záchranné práce a rekonštrukcie,“ uviedol Abbott vo vyhlásení.

Harvey sa prekvapivo rýchlo zmenil z tropickej tlakovej níže na hurikán prvej kategórie. Obavy z hurikánu tlačia cenu ropy na svetovom trhu hore.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #hurikán #prírodné katastrofy #Harvey