KĽDR opäť provokuje svet, Pchjongjang vypálil niekoľko rakiet

Severná Kórea vypálila niekoľko rakiet v blízkosti Južnej Kórey, ktoré dopadli do mora. Podľa americkej armády išlo o rakety krátkeho dosahu, možno balistické.

26.08.2017 08:47
kim cong-un, korea, kim, kldr, severna korea Foto: ,
Líder KĽDR Kim Čong–un medzi velením strategických síl.
debata (71)

Juhokórejskí predstavitelia tvrdia, že Pchjongjang zrejme vyskúšal veľké delostrelecké rakety, uviedla AP.

Názory na úspech tohto testu sa líšia. KĽDR čelí sankciám OSN pre svoj raketový program.

Tichomorské ústredie v Pacifiku uviedlo, že tri severokórejské rakety krátkeho dosahu zlyhali.

Guam by nezasiahli

Dve potom, čo preleteli neuvedenú vzdialenosť. Prvá, zdá sa, explodoval takmer okamžite. Žiadna z nich nepredstavovala hrozbu pre americký tichomorský ostrov Guam, na ktorého Pchjongjang hrozil útokom.

Kancelária juhokórejského prezidenta, na druhej strane uviedla, že Severná Kórea pravdepodobne testuje svoj delostrelecký raketový systém o ráže 300 milimetrov.

Juhokórejská armáda nespomenula žiadne zlyhanie vo svojej reakcii na incident. Podľa jej zistení rakety leteli severovýchodne asi 250 kilometrov. Dodala, že boli vypustené z provincie Kangwondo, ktorá leží na hranici medzi dvoma porazenými krajinami. Potom zasiahli Japonské more na východnom pobreží KĽDR, píše agentúra Reuters.

Vyhlásenia v značnom rozpore

Podľa juhokórejského experta citovaného AP, hodnotenie Američanov, že test by mohol zahŕňať balistické rakety, a Juhokórejčanov, že ide o delostreleckú skúšku, sú v značnom rozpore.

Severokórejský raketový systém je totiž na hranici delostrelectva a balistických rakiet, pretože jeho rakety sú samohybné a navádzané. Expert tiež varoval, že test bude vyhodnotený ako neúspešný.

Japonská televízia NHK oznámila, že rakety nepredstavujú hrozbu pre Japonsko.

Severná a Južná Kórea zostávajú technicky v stave vojny. Konflikt v rokoch 1950–1953 bol ukončený iba dohodou o prímerí, nie mierovou zmluvou.

OSN v dôsledku jadrových a raketových testov uložila KĽDR v roku 2006 sankcie. Niekoľkokrát boli sprísnené, ale Pchjongjang nevystúpil z jeho kontroverzného zbrojného programu.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #Rakety #balistické rakety #rakety krátkeho doletu