Rakúsko bude pokračovať v kontrolách na hraniciach

Európska komisia opakovane kritizovala Rakúsko a ďalšie krajiny za rozšírenie hraničných kontrol.

26.08.2017 09:33
Wolfgang Sobotka Foto: ,
Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka.
debata (6)

Rakúsko bude na neurčito pokračovať s hraničnými kontrolami, ktoré zaviedlo v dôsledku nelegálnej migrácie. Uviedol minister vnútra Wolfgang Sobotka v rozhovore pre posledné vydanie nemeckého nedeľníka Welt am Sonntag, ktorý citovala agentúra DPA.

Európska komisia (EK) opakovane kritizovala Rakúsko a ďalšie krajiny za rozšírenie hraničných kontrol.

Pôjde o posledné predĺženie?

Kontroly na vnútorných hraniciach tzv. Schengenského priestoru voľného pohybu môžu byť zavedené len vo výnimočných prípadoch a na obmedzené obdobie podľa pravidiel EÚ. Rakúsko ich zaviedlo do praxe pred menej ako dvoma rokmi a odvtedy ich opakovane predlžovalo.

Podľa Die Welt hovorca Európskej komisie vo štvrtok uviedol, že podľa EK by súčasné rozšírenie kontrol na rakúsko-nemeckej hranici, ktoré vyprší 11. novembra, malo byť posledným.

„Z dôvodov vnútornej bezpečnosti musíme vedieť, kto prichádza k nám a ako minister vnútra nebudem riskovať,“ vysvetlil Sobotka, prečo chce pokračovať v hraničných kontrolách. Už pred dvoma týždňami oznámil rakúsky minister vnútra posilnenie kontrol na rakúskych hraniciach, keďže rakúske orgány zaznamenali väčší počet nezákonných prejazdov.

Iné riešenie Sobotka nevidí

Viedeň zaviedla hraničné kontroly na jeseň roku 2015 v súvislosti s masovým príchodom migrantov z Blízkeho východu. V minulom roku sa prílev migrantov do Európy výrazne znížil v porovnaní s rokom 2015.

Sobotka tiež v rozhovore s nemeckým nedeľníkom povedal, že je dôležité chrániť vonkajšie hranice EÚ. „Je nepopierateľné, že potrebujeme funkčnú ochranu európskych vonkajších hraníc, ale v súčasnosti nevidím žiadne iné riešenie, ako pokračovať vo vnútroštátnych opatreniach,“ povedal rakúsky minister.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranice #hraničné kontroly #migranti #migračná kríza #Wolfgang Sobotka