Ruskí Wagnerovci: Sme nikto, nemáme ani meno

Moskva nikdy oficiálne nepotvrdila existenciu ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti vydržiavanej podľa mnohých zdrojov oligarchami, ako je petrohradský biznismen Jevgenij Prigožin, a pôsobiacej od roku 2015 aj v Sýrii.

27.08.2017 07:00
debata (231)

Často ju prirovnávajú k americkej obdobe – žoldnierskej bezpečnostnej službe známej ako Blackwater. Svetlo do činnosti wagnerovcov sa nedávno pokúsil vniesť petrohradský portál Fontanka, za čo si vyslúžil tvrdé útoky zo strany samotných príslušníkov súkromnej armády, ale aj ich nemálo stúpencov.

V ruskom zákonodarstve niet zmienky o existencii súkromných armád. Napriek tomu sa dobrovoľníci podobní wagnerovcom objavujú v rôznych konfliktných oblastiach a majú aj nemalé straty.
portál Newsru

„Súkromná armáda začala mať problémy s vyplácaním žoldu (podľa dostupných zdrojov to bolo donedávna okolo 4 000 libier mesačne – asi 4¤300 eur – poz. red.), ale aj s doteraz nelimitovanými dodávkami zbraní a výzbroje. Zhoršila sa aj spolupráca s ruským letectvom a delostrelectvom v Sýrii,“ prezradila okrem iného Fontanka o wagnerovcoch, ktorých existenciu ruské ministerstvo obrany oficiálne nepriznáva.

A tak legálne sú v Sýrii iba ruskí inštruktori a vojenskí poradcovia, ktorí pomáhajú Sýrčanom pri osvojení si ruskej vojenskej techniky nasadenej v krajine.

Zlú krv medzi žoldniermi narobila nielen dodávka zbraní ešte z 50. a 60. rokov, z čias bývalého ZSSR, ale hlavne najnovšia reforma vyplácania mzdy.

Príslušníci ruskej Wagnerovej súkromnej... Foto: MEDIALEAKS
wagner, wagnerovci, rusko, vojaci Príslušníci ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti.

Od začiatku roka dostávajú totiž mesačný žold vo výške 240-tisíc rubľov (asi 3 500 eur) iba príslušníci tzv. prieskumno-útočnej roty nasadenej do bojov. Ochrana továrne Haját, delostrelci, operátori dronov a príslušníci jednotiek zabezpečujúcich logistiku dostávajú 160-tisíc (okolo 2 300 eur). Samozrejme, ak príde žold načas.

Podľa informácie petrohradského portálu koordinácia s ruskými jednotkami v Sýrii sa rovná nule. Napríklad aj preprava ranených žoldnierov vrtuľníkmi je minulosťou, rovnako ako v tomto smere pomoc ruského letectva vôbec. A tak wagnerovci využívajú div nie nákladné priestory sýrskeho charterovho letectva smerujúceho do juhoruského Rostova na Done.

Pohľad televízie France 24 na fungovanie Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti.

„V ruskom zákonodarstve niet zmienky o existencii súkromných armád. Napriek tomu sa dobrovoľníci podobní wagnerovcom objavujú v rôznych konfliktných oblastiach a majú aj nemalé straty,“ konštatuje portál Newsru. O presnom počte wagnerovcov a ich stratách sa nevie, pretože oficiálne dokumenty neexistujú.

Portál Fontanka však napríklad tvrdí, že z 93 žoldnierov, ktorých odvelili do Sýrie v roku 2015, sa vrátila iba jedna tretina. Podľa dostupných informácií mali napríklad hlavný podiel na opätovne získanej kontrole nad historickou Palmýrou, ale za cenu veľkých strát.

Nájomní ozbrojenci nepoznajú priezviská spolubojovníkov, ba ani ich mená. Každý z nich má prezývku. Základňu majú v Krasnodarskom kraji na farme v usadlosti Moľkino. Ešte v roku 2015 mala armáda okolo 2 500 členov.

Podľa Fontanky v tábore sa dnes nachádza asi 600 ľudí vrátane zdravotníkov a obsluhy. Napriek zhoršeným podmienkam vo výcviku, ale aj v oblasti zásobovania zbraňami a výzbrojou je podľa jedného z wagnerovcov pred farmou Moľkino stále rad záujemcov o vojenské dobrodružstvo, a hlavne o príjem, ktorý je v porovnaní s ostatnými ruskými smrteľníkmi stále „rozprávkový“.

Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť

  • Neformálnemu a právne neexistujúcemu ozbrojenému zoskupeniu šéfuje pôvodom Ukrajinec, podplukovník Dmitrij Utkin (46).
  • Ide o bývalého veliteľa „specnazu“, jednotky osobitného určenia, a názov spoločnosti Wagner je odvodený od Utkinovej vojenskej prezývky.
  • Po odchode do civilu pracoval v súkromnej organizácii, ktorá strážila námorné lode, neskôr bojoval na Ukrajine na strane separatistov a aj v Sýrii.
  • Nik z prijatých žoldnierov neposkytuje rozhovory novinám, nepózuje s prípadnými trofejami a nie je ani na sociálnych sieťach.
  • Utkin sa však v decembri 2016 objavil na skupinovej fotografii s prezidentom Vladimirom Putinom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to odôvodnil pozvaním Utkina ako držiteľa Radu za odvahu a tým, že „prezident sa fotografoval s mnohými“ a spomínaná fotografia nebola podľa neho vyslovene na žiadosť Utkina.

ZDROJ: RBK, MEDIALEAKS

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #vojenská jednotka #Wagnerovci #vojenská spoločnosť #Blackwater