Hurikán Harvey postupuje do vnútrozemia, hlásia dve obete

Ako informuje agentúra AP, živel po sebe zanechal veľké materiálne škody.

27.08.2017 09:17
debata (1)

Hurikán Harvey, ktorý v piatok v noci zasiahol pevninu amerického štátu Texas a počas soboty zoslabol na tropickú búrku, postupuje ďalej do vnútrozemia. Ako informuje agentúra AP, živel po sebe zanechal veľké materiálne škody, ktorých celkový rozsah úrady pre zhoršené podmienky nemôžu ešte určiť, výpadky elektriny a najmenej dvoch mŕtvych a 14 zranených.

Prvá obeť je z okresu Aransas a zahynula pri požiari, ktorý počas búrky zachvátil jej dom. Ďalšou je žena z okresu Harris, ktorá sa utopila počas záplavy. Z Aransasu hlásia aj zranených, podľa sudcu C.H. „Burta“ Millsa Jr. ide len o ľahké poranenia spôsobené pošmyknutiami a pádmi.

Lisa Rehrová objíma svojho štvorročného syna... Foto: Reuters, ADREES LATIF
zena, dieta, usa, harvey Lisa Rehrová objíma svojho štvorročného syna Maximusa počas čakania na evakuáciu, po tom, ako stratili strechu nad hlavou v meste Rockport.

V Rockporte spôsobil spúšť

Podľa texaského guvernéra Grega Abbotta v sobotu prišlo v dôsledku Harveyho o elektrinu zhruba 300-tisíc odberateľov. Ako tiež uviedol, môže trvať niekoľko dní, než prívod elektrickej energie znova obnovia.

Jedným z najviac zasiahnutých miest je podľa odhadov pobrežné mesto Rockport. Jeho starosta Charles „C.J.“ Wax uviedol, že živel spôsobil „rozsiahlu spúšť“ a poškodil domy, podniky aj školy a niektoré stavby úplne zničil. Mesto tiež prišlo o telefónne pripojenie a aj ďalšie formy komunikácie sú obmedzené.

Škody hlásia aj z mesta Corpus Christi, kde búrka poškodila jeden z najväčších petrochemických prístavov v USA. Okrem toho v okolí mesta pobrežná hliadka zachránila z lodiek a člnov 20 ľudí v tiesni.

Očakávajú sa silné záplavy

Odborníci varujú, že zasiahnuté regióny môžu očakávať silné záplavy, ktoré môže spôsobiť prudký sprievodný dážď. Podľa predpovedí by počas týždňa mohlo napadať ešte 100 centimetrov zrážok. V Houstone, ktorý je náchylný k povodniam, úrady vyhlásili výstrahu pred týmto živlom a vyzvali ľudí, aby neopúšťali svoje domovy.

Južne od mesta zase nariadili evakuáciu 4 500 väzňov z troch väzníc v okrese Brazoria, ktoré ohrozila stúpajúca hladina rieky Brazos. Varovanie pred extrémnym počasím vydali úrady aj v susednom štáte Louisiana.

Americký prezident Donald Trump sa stretol s vládnymi činiteľmi, aby prediskutoval ďalší postup v súvislosti so škodami a povodňami, informoval v sobotu Biely dom. Okrem toho sa prostredníctvom videohovoru z Camp Davidu spojil s príslušnými orgánmi a poveril ich, aby aj naďalej zotrvali vo svojej činnosti. Vyzdvihol, že prvoradou prioritou je záchrana životov.

Zoradené autobusy verejnej dopravy v meste... Foto: SITA/AP, Mark Mulligan
autobusy, houston, usa Zoradené autobusy verejnej dopravy v meste Houston na vyvýšenej ceste (aby ich nezaplavila voda) pre prípad, že ich bude treba ako prístrešky.

Najsilnejší hurikán za posledných 13 rokov

Harvey dosiahol pevninu ako hurikán štvrtej kategórie podľa päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice, a to na dvoch miestach. Najprv severovýchodne od mesta Corpus Christi a o pár hodín neskôr severne od mesta Rockport. Rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádzal, vtedy dosahovala 215 kilometrov za hodinu, čím sa stal najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahol pevninu USA za uplynulých 13 rokov.

V priebehu dňa však zoslabol a rýchlosť vetra dosahovala približne 113 kilometrov za hodinu, na základe čoho ho Národné hurikánové centrum prehlásilo za tropickú búrku. V sobotu v noci rýchlosť vetra dosahovala už len 64 kilometrov za hodinu. Podľa odborníkov Harvey počas nedele zrejme zoslabne a stane sa tropickou depresiou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #hurikán #živel #Harvey #hurikán Harvey