Násilie v Mjanmarsku má sto obetí, tisíce Rohingov utiekli do Bangladéša

Násilie, ktoré prepuklo v piatok v mjanmarskom Arakanskom štáte súčasne s koordinovanými útokmi moslimských povstalcov na policajné stanovište, si už vyžiadalo viac ako sto mŕtvych.

27.08.2017 12:49
debata (2)

Úrady z oblasti evakuovali okolo 4 000 nemoslimských dedinčanov a tisíce príslušníkov menšinového moslimského etnika Rohingov pokračuje v úteku do susedného Bangladéša, napísala agentúra Reuters.

Skupina rohingských utečencov v záchytnom... Foto: Reuters, MOHAMMAD PONIR HOSSAIN
rohingovia, rohing, mjanmarsko, utecenci Skupina rohingských utečencov v záchytnom tábore na hranici Mjanmarska a Bangladéšu.

Ozbrojené strety, do ktorých sa proti stovkám povstalcov zapojila armáda, sa počas soboty rozšírili na rad miest Arakanského štátu, ktorý leží na západe Mjanmarska a na severe svojho územia susedí s Bangladéšom. Boje, podľa agentúry Reuters, sa uskutočnili v blízkosti mesta Maundo.

Podľa údajov zverejnených vládou počet obetí na životoch stúpol na 98. Medzi mŕtvymi je podľa úradov 12 príslušníkov bezpečnostných síl, zatiaľ čo počet zabitých rebelov stúplo na osem desiatok.

Generácie Rohingov bez práv a slobôd

Pretrvávajúci konflikt v štáte Arakan naposledy výrazne eskaloval na jeseň minulého roka. Podobné útoky povstalcov vtedy mali za následok rozsiahle ťaženie ozbrojených síl proti Rohingom, kvôli ktorým tvrdosti bola mjanmarská vláda obviňovaná zo závažného porušovania ľudských práv. Z domovov utieklo vtedy viac ako 87-tisíc Rohingov.

Mjanmarsko neuznáva Rohingov ako etnickú skupinu. Tvrdí, že sú ilegálnymi prisťahovalcami zo susedného Bangladéša, aj keď žijú v krajine po celé generácie.

Preto odmietajú zhruba miliónu príslušíkom tohto etnika udeliť občianstvo a vedome obmedzujú ich práva a slobody. Po násilnostiach v roku 2012 boli desiatky tisícov Rohingov vyhnané zo svojich domovov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Bangladéš #Mjanmarsko #Rohingovia