Houston po hurikáne Harvey zasiahli rozsiahle povodne, údajne zahynuli piati ľudia

Americkým štátom Texas sa hurikán Harvey prehnal počas víkendu.

27.08.2017 21:33
debata (3)

V zatopených oblastiach záchranári pomohli už vyše tisíc ľuďom. V houstonskej metropolitnej oblasti platí z dôvodu prudkých povodní výnimočný stav a cestovanie v nej je takmer nemožné, informuje Národná meteorologická služba (NWS).

Podľa niektorých správ živel v Houstone a okolí pripravil o život päť ľudí, úrady však zatiaľ potvrdili len jedno tamojšie úmrtie. Okrem toho v dôsledku Harveyho, ktorý od piatku zoslabol na tropickú búrku, zomrel aj jeden človek v okrese Aransas.

60 centimetrov zrážok za 24 hodín

Záchranári zaznamenali v Houstone už vyše dvetisíc telefonátov o pomoc, uviedol starosta mesta Sylvester Turner. Zároveň vyzval obyvateľov k tomu, aby nevolali záchranné služby, zakiaľ sa neocitnú v život ohrozujúcej situácii a ich záchrana nebude nutná. Ako tiež dodal, tamojšie kongresové centrum poslúži ako útočisko pre potrebných.

NWS v Houstone a meste Galveston namerala 61,2 centimetrov zrážok za uplynulých 24 hodín. Situácia v prvom menovanom sa môže podľa predpokladov ešte viac zhoršiť. Podobná katastrofa pritom môže podľa odborníkov zasiahnuť aj Galveston a ďalšie oblasti na juhovýchode Texasu. Meteorológovia odporúčajú tamojším obyvateľom presunúť sa na vyššie položené miesta a necestovať, ak „neutekajú z oblasti, ktorá je vystavená povodni alebo nebola vyhlásená evakuácia“.

Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Harvey, záplavy, usa, houston Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu.

Mobilizácia armády

Záchranné akcie komplikuje silný vietor. Podľa informácií spravodajského portálu BBC pobrežná stráž v Houstone požiadala v dôsledku hromadiacich sa volaní o pomoc viac helikoptér. Guvernér Greg Abbott zase oznámil, že zmobilizoval 1 800 vojakov, ktorí sa majú angažovať pri záchranných a upratovacích prácach.

Meteorologická služba vyhlásila vo viacerých okresoch na juhovýchode Texasu varovanie pred prudkými povodňami. „Mnoho potokov, riek a mŕtvych ramien presiahlo svoje predtým zaznamenané záplavové úrovne hladiny,“ uviedla NWS.

Postupné slabnutie živlu

Harvey dosiahol pevninu v piatok večer ako hurikán štvrtej kategórie podľa päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnice, a to na dvoch miestach. Najprv severovýchodne od mesta Corpus Christi a o pár hodín neskôr severne od mesta Rockport. Rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádzal, vtedy dosahovala 215 kilometrov za hodinu, čím sa stal najsilnejším hurikánom, ktorý zasiahol pevninu USA za uplynulých 13 rokov.

V priebehu soboty však zoslabol a rýchlosť vetra dosahovala približne 113 kilometrov za hodinu, na základe čoho ho Národné hurikánové centrum prehlásilo za tropickú búrku. V sobotu v noci rýchlosť vetra dosahovala už len 64 kilometrov za hodinu. Podľa odborníkov Harvey počas nedele zrejme zoslabne a stane sa tropickou depresiou.

Celkové škody sa budú rátať týždne

Živel po sebe zanechal veľké materiálne škody, ktorých celkový rozsah úrady pre zhoršené podmienky nemôžu jasne určiť, ako aj masívne výpadky elektriny. Jedným z najviac zasiahnutých miest je podľa odhadov pobrežné mesto Rockport. Jeho starosta Charles „C.J.“ Wax uviedol, že živel spôsobil „rozsiahlu spúšť“ a poškodil domy, podniky aj školy a niektoré stavby úplne zničil. Mesto tiež prišlo o telefónne pripojenie a aj ďalšie formy komunikácie sú obmedzené.

Škody hlásia aj z mesta Corpus Christi, kde búrka poškodila jeden z najväčších petrochemických prístavov v USA. Okrem toho v okolí mesta pobrežná hliadka zachránila v sobotu z lodiek a člnov 20 ľudí v tiesni. Ťažobná spoločnosť Exxon Mobil zase v dôsledku tropickej búrky zastavila činnosť druhej najväčšej rafinérie v Spojených štátoch, ktorá sa nachádza v meste Baytown.

Prvá veľká prírodná katastrofa Trumpa

Americký prezident Donald Trump, pre ktorého ide o prvú veľkú prírodnú katastrofu počas jeho funkčného obdobia, sa stretol s vládnymi činiteľmi, aby prediskutoval ďalší postup v súvislosti so škodami a povodňami, informoval v sobotu Biely dom.

Okrem toho sa prostredníctvom videohovoru z Camp Davidu spojil s príslušnými orgánmi a poveril ich, aby aj naďalej zotrvali vo svojej činnosti. Vyzdvihol, že prvoradou prioritou je záchrana životov. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter sa neskôr vyjadril, že do Texasu pricestuje hneď, ako to bude možné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #záplavy #hurikán #houston #Harvey #hurikán Harvey