Macron požiadal Erdogana, aby prepustil francúzskeho novinára

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal v telefonickom rozhovore svojho tureckého náprotivka Recepa Tayyipa Erdogana o rýchle prepustenie francúzskeho novinára, väzneného v Turecku.

27.08.2017 22:37
debata (6)

Obaja prezidenti sa podľa Elyzejského paláca dohodli pokračovať v kontaktoch, aj na ministerskej úrovni, aby prípad mohol čo najskôr dospieť k „pozitívnemu rozuzleniu“, teda k novinárovmu návratu do vlasti.

Nezávislého žurnalistu Loupa Bureaua (27) zadržali 26. júla na iracko-tureckej hranici, pretože pri sebe mal fotografie a nahrávky rozhovorov s kurdskými bojovníkmi milície YPG.

Tých Ankara považuje za teroristov a podozrieva ich z úzkej spolupráce s kurdskými separatistami na juhovýchode Turecka.

Svojvoľné a nezákonné zadržiavanie

K francúzskemu novinárovi sa až po troch týždňoch dostali francúzski konzulárni pracovníci. Petíciu za prepustenie novinára podpísalo takmer 28-tisíc ľuďmi.

Macronova intervencia nasledovala potom, ako turecký sudca v piatok odmietol žiadosť novinára o podmienečné prepustenie.

Proti uväzneniu svojho kolegu protestovali v uplynulých dňoch novinári z francúzskych médií, kritizujúci represie Erdoganovho režimu, ako aj známi intelektuáli, napríklad filozofi Élie Barnavi a Luc Ferry či spisovateľ Marek Halter. Odsúdili „svojvoľné a nezákonné zadržiavanie, ktoré by sa nemalo vyskytnúť v civilizovanej krajine“.

Na tohtoročnom rebríčku slobody tlače od Reportérov bez hraníc sa Turecko umiestnilo na 155. mieste z celkovo 180 krajín.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Turecko #novinár #Recep Tayyip Erdogan #Emmanuel Macron #väznenie