Guatemalský prezident vykázal šéfa protikorupčnej komisie OSN

Guatemalský prezident Jimmy Morales v nedeľu z krajiny vykázal šéfa protikorupčnej komisie Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá vyšetruje financovanie jeho kampanne.

28.08.2017 07:11
debata (6)

Ústavný súd však jeho rozhodnutie dočasne zablokoval.

Vo videu zverejnenom na vládnom účte na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter Morales vyhlásil Ivána Velásqueza za nežiaducu osobu a nariadil mu okamžite opustiť krajinu. Zároveň tiež oznámil, že odvoláva ministra zahraničných vecí Carlosa Raúla Moralesa, ktorý podľa neho nedokázal zabezpečiť splnenie tohto rozhodnutia. Velásquez podľa prezidenta prekročil svoje právomoci tým, že neprimerane tlačí na legislatívny proces v krajine a verejne obviňuje Guatemalčanov napriek prezumpcii neviny a garancii spravodlivého procesu.

Zhruba desaťročie fungujúca komisia spolupracuje s tamojšou prokuratúrou v boji proti korupcii a bola kľúčová pri obvinení bývalého prezidenta Otta Péreza Molinu, ktorý musel v roku 2015 rezignovať a v súčasnosti je za mrežami, kde čaká na proces.

Generálna prokurátorka Thelma Aldana, ktorá spolupracuje s komisiou OSN, v piatok oznámila, že žiada Najvyšší súd, aby prezidenta zbavil imunity. Dôvodom je snaha vyšetriť financovanie jeho kampane z roku 2015. Ak súd žiadosť schváli, ešte ju bude musieť odsúhlasiť Kongres. Morales obvinenia odmieta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Guatemala