Trump robí kampaň, prihovára sa jadru stúpencov

Ďalšie prezidentské voľby v USA sa konajú až v roku 2020. Ale šéf Bieleho domu Donald Trump robí kampaň v plnom prúde.

28.08.2017 09:00
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump podpísal dekrét, ktorým zakazuje prijímanie transrodových ľudí do ozbrojených síl.
debata (8)

Minulý týždeň sa na jednom stretnutí so stúpencami ostro oboril na všetkých svojich kritikov. Na ďalšom zase tvrdil, že Amerika sa musí zjednotiť. A potom v piatok, keď celé Spojené štáty sledovali dianie súvisiace s hurikánom Harvey, ktorý útočil na Texas, prišiel Trump s ďalšími politickými kontroverziami.

Republikán podpísal dekrét, ktorým zakazuje prijímanie transrodových ľudí do ozbrojených síl. Umožnil to predchádzajúci prezident Barack Obama. Trump to teraz ruší s tým, že tento prístup vraj predstavuje pre krajinu finančnú záťaž. V skutočnosti sú to však len zanedbateľné náklady, ktoré v rozpočte ozbrojených síl súvisia s prijímaním týchto ľudí do armády. Trump zmenu politiky avizoval už skôr na sociálnej sieti Twitter. O tom, čo bude s transrodovými ľuďmi, ktorí už v armáde slúžia, rozhodne Pentagón.

Trump však prišiel s ešte jednou správou, ktorou mieri najmä na svojich stúpencov a tí majú blízko ku krajnej pravici. Udelil prezidentskú milosť bývalému šerifovi z Arizony Joeovi Arpaiovi. Ten je neslávne známy svojimi extrémne tvrdými postojmi k migrantom z Latinskej Ameriky. V októbri si mal vypočuť rozsudok za to, že nerešpektoval nariadenie, podľa ktorého nemôže vytvárať rasové profily Hispáncov a na základe nich riešiť prípady.

Podľa týždenníka Phoenix New Times, keď bol Arpaio vo funkcii, svoje väzenia nazýval koncentračnými tábormi. Zatknutých v bielo-čiernom pásikavom oblečení predvádzal verejnosti. Viacero prípadov väzňov, ktorí zomreli za mrežami pod dozorom Arpaiových ľudí, bolo podozrivých. Šerif tiež vyšetroval, či sa Obama skutočne narodil v USA, čím podporil konšpiračnú teóriu Trumpa. Arpaio sa prezidentovi za milosť poďakoval. Jeho problémy vraj spôsobil politický hon na čarodejnice. Na Obamových ľudí. Bývalý šerif, ktorý má 85 rokov, naznačil, že sa opäť bude uchádzať o funkciu.

Milosť pre Arpaia však odsúdili opoziční demokrati, ale aj mnohí Trumpovi republikáni. "Prezident mal právomoc ju udeliť. Ale to, že to urobil práve teraz, podkopáva jeho tvrdenia, že rešpektuje vládu zákona, keďže pán Arpaio neprejavil žiadnu ľútosť na svojimi činmi,“ vyhlásil známy republikánsky senátor z Arizony McCain. S amnestiou nesúhlasí ani republikán Paul Ryan, šéf Snemovne reprezentantov.

Situácia sa podobá udalostiam, keď Trump nedávno nie veľmi jasne odsúdil vyčíňanie ultrapravicových skupín v Charlottesville, respektíve ich správanie porovnal so správaním protestujúcich proti nim. Aj milosť pre Arpaia môže potešiť najmä krajne pravicové elementy v radoch jeho podporovateľov.

"Je to jadro Trumpových voličov. Nie je to prekvapenie, keď to však bude takto pokračovať, tak si Trump znepriatelí ešte viac zvyšok krajiny a niekde sa to prejaví,“ uviedol pre Pravdu Michael Kraft, politológ z Wisconsinskej univerzity.

Podľa priemeru prieskumov na stránke FiveThirtyEight, ktorá ich pravidelne zverejňuje a analyzuje, je momentálne Trumpova popularita iba na úrovni 36,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump