V politike je stále nedostatok žien

V každom kúte sveta vrátane tých najvyspelejších štátov sú ženy ešte stále vo väčšej či v menšej miere nedostatočne zastúpené v politike. V Európe je priemerne v parlamentoch približne dvadsaťdva percent žien.

28.08.2017 15:00
ženy v politike Foto: ,
Hillary Clintonová (vpravo), ktorá minulý rok kandidovala za prezidentku USA, si podáva ruku s bývalou ministerkou zahraničných vecí Chorvátska Vesnou Pusićovou, ktorá bola súčasťou politickej revolúcie balkánskych žien. Obe patria k málu žien, ktorým sa podarilo dosiahnuť na najvyššie politické posty.
debata (35)

Dôvodmi, prečo sú ženy málo zastúpené v politike, sú diskriminujúce zákony, genderové stereotypy a aj nižšia úroveň vzdelania žien, ku ktorému často nemajú prístup. Politické strany či iné útvary skladajúce sa prevažne z mužov si radšej zvolia medzi seba ďalších mužov ako ženy. Pokiaľ sa ženy dostanú do politiky, je to väčšinou na menej dôležité miesta a často sú mužskými kolegami podceňované či dokonca ponižované.

Situácia sa síce postupne zlepšuje a počet žien v politike stúpa, v poslednom období sa však nárast spomalil. Podľa údajov OSN sa globálny priemer žien v parlamente zvýšil od roku 2015 do 2016 z 22,6 p­ercenta len na 23,3 percenta.

„Sledujeme trend progresu zastúpenia žien v parlamente, je však veľmi pomalý. Pokiaľ by to išlo takto ďalej, dosiahli by sme rovnosť medzi mužmi a ženami, teda 50-percentné zastúpenie žien, až o 50 rokov,“ vysvetľuje v správe OSN Martin Chungong, generálny tajomník Medziparlamentnej únie (IPU), a dodáva, že preto treba pre zvýšenie zastúpenia žien v politike podnikať efektívnejšie kroky a urobiť ich čo najskôr.

Jednou z krajín, kde je situácia pre ženy v politike, ale aj mimo nej veľmi zlá, je Keňa. Východoafrický štát má v parlamente len 16 percent žien. Ženy, ktoré vstúpia do politiky, čelia urážkam a aj fyzickému násiliu – od kolegov politikov aj od verejnosti.

Zákonodarkyňa Sarah Korereová sa stala počas svojej politickej kariéry terčom útoku, pri ktorom zahynul jej strážca, a tiež ju prekliala rada starších. „Nazvali ma zradkyňou a prostitútkou,“ povedala Korereová.

Ďalšej zákonodarkyni Esther Passarisovej počas televíznej debaty jej oponent povedal, že ju chce každý znásilniť, na čom sa moderátor len zasmial. „Ženy tvoria polovicu populácie, ale nikto nereprezentuje ich záujmy. Muži sa nesústredia na problémy, ktoré trápia ženy, ako napríklad znásilnenie,“ vyjadrila sa Passarisová pre Reuters.

V rebríčku IPU sa Slovensko nachádza na 113. mieste zo 174 sledovaných krajín so 14-percentným zastúpením žien na ministerských pozíciách. S 20 percentami žien v parlamente sa Slovensko nachádza na 94. mieste zo 190. V obidvoch rebríčkoch teda Slovensku patria nízke priečky, o ktoré sa delí s menej vyspelými štátmi Blízkeho východu či Afriky.

Správa IPU ďalej uvádza, že ženy zastávajú najmä funkcie v oblasti environmentalis­tiky, sociálnych vecí a rodiny, teda v takzvaných feminizovaných sférach. Čo sa týka najvyšších politických pozícií, v roku 2017 bolo na prezidentskom poste jedenásť žien a na premiérskom takisto jedenásť.

Rwanda vedie v počte žien v parlamente

Najvyššie zastúpenie žien v parlamente má africký štát Rwanda, a to až 63 percent. Krajiny na Blízkom východe, napríklad Jemen a Katar, nemajú v parlamente jedinú ženu.

Ženy v politike majú svoj význam, a nie je to len symbolický dôkaz rovnocennosti pohlaví. Pokiaľ je v parlamente dostatok žien, tak sú schopné presadiť zmeny a zákony, o ktoré by sa muži poslanci nezaujímali.

Bojovať za rovné platy, proti násiliu voči ženám, napríklad v Afrike proti núteným detským sobášom či aj dosiahnuť malé zmeny, ako keď Korereová zaviedla povinnosť pre zamestnávateľov zabezpečiť miesta na dojčenie na pracovisku.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #ženy #rovnosť žien #zastúpenie