Starosta Houstonu sa napriek hurikánu rozhodol neevakuovať obyvateľov

Starosta Houstonu Sylvester Turner obhajoval svoje rozhodnutie nenariadiť evakuáciu mesta, aj keď bolo od soboty jasné, že hurikán Harvey bude sprevádzať veľmi silný dážď.

28.08.2017 10:33 , aktualizované: 16:52
Harvey, záplavy, usa, houston Foto: ,
Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu.
debata (5)

Starosta na tlačovej konferencii povedal, že nemožno poslať na cesty 6,5 milióna ľudí.

Televízna stanica CNN uviedla, že mestu Houston vzhľadom k jeho nízkej polohe záplavy v takejto situácii hrozia.

„Keď si myslíte, že je situácia zlá a dáte príkaz k evakuácii, vyvoláte nočnú moru, nemôžete doslova poslať na cesty 6,5 milióna ľudí,“ povedal Turner s odkazom na dvojmiliónový Houston a jeho osídlené okolia.

Občania Houstonu prežívajú nočnú moru, prebudili sa v zaplavených domoch, museli pred vodou utiecť na strechy a vzhľadom na preťažeé tiesňové linky sa nedovolali o pomoc.

Turner povedal, že masívnu evakuáciu je potrebné vykonať koordinovane „z Houstonu do miesta určenia“. Trval na tom, že najlepšie pre ľudí bolo zostať vo svojich domovoch. „Vyhlásite evakuáciu, čím všetkých vyšlete na diaľnici. Koledujete si tým o skutočnú kalamitu,“ vyhlásil starosta.

Vypúšťajú priehrady v okolí Houstonu

Americké úrady nariadili vypustenie vodných nádrží v okolí mesta Houston v štáte Texas, ktoré trápia rozsiahle povodne spôsobené hurikánom Harvey. Tento krok má zabrániť ďalším väčším záplavám v centre mesta, ktoré v najbližších dňoch čakajú ďalšie výdatné zrážky. Vodu začali vypúšťať v pondelok ráno z nádrží Addicks a Barker, v ktorých sa hladina zvyšovala o 15 centimetrov za hodinu. Obyvateľov žijúcich v ich blízkosti úrady preto ešte v nedeľu varovali pred možnými záplavami ulíc a odporučili im pripraviť sa na možný odchod z domovov. Povinnú evakuáciu nariadili v okrese Fort Bend na juhu Houstonu pri rieke Brazos, v ktorej by voda mohla podľa predpovedí dosiahnuť 18 metrov.

Federálna agentúra pre riešenie krízových situácií (FEMA) neskôr oznámila, že do ubytovní sa bude musieť uchýliť až 30-tisíc ľudí. Šéf agentúry Brock Long povedal, že je potrebné, aby sa do pomoci zapojili aj občania, pretože búrka pôsobí také škody, že vládne zásahy nepostačujú.

Požiadal o finančné dary a odporučil, aby sa ľudia na webovej stránke FEMA informovali o ďalších formách pomoci.

Očakáva sa, že pršať bude aj v najbližších dňoch, búrka by mala vyvrcholiť v stredu a vo štvrtok. Zatiaľ sa presúva pozdĺž texaského pobrežia na sever a východ k Louisiane.

Vydali ďalšie upozornenie

Varovanie o hrozbe ďalších povodní pre hurikán Harvey bolo vydané pre mesto Houston a jeho okolie v americkom štáte Texas. Podľa miestnych médií to je oblasť, kde žije viac ako päť miliónov ľudí. Varovanie vydala Národná meteorologická služba (NWS), ktorá monitoruje situáciu po hurikáne Harvey.

Upozornenie platí pre Houston a La Marque, asi 70 kilometrov južne od Houstonu, do The Woodlands, asi 40 kilometrov severne od Texasu.

Houstonské úrady dostali pre tropickú búrku Harvey 6 000 volaní a zachránili viac ako 1 000 ľudí. Informoval o tom starosta mesta Sylvester Turner v nedeľu večer. Mnohí zo zachránených uviazli na strechách svojich domov alebo v podkroví. Predpovede meteorológov nesľubujú ďalšie omráčenie počas nasledujúcich 24 hodín. Harvey prešiel z hurikánu na tropickú búrku už v sobotu.
Houstonská polícia a hasiči podľa Turnera okolo 17:00 miestneho času (okolo polnoci SELČ) dostali približne 6 000 núdzových volaní a viac ako tisícku ľudí zachránili. Starosta zatiaľ potvrdil jedno úmrtie, a to ženy, ktorá v sobotu večer vystúpila zo svojho automobilu, keď vošla do zaplavenej ulice. Turner povedal, že ľudí uviaznutých na strechách domov úrady hľadajú s pomocou 22 lietadiel, z ktorých 16 poskytla pobrežná stráž. Okrem toho mesto zachránilo 35 lodí a 93 nákladných áut.

Orgány odporúčajú, aby ľudia šplhali na strechy a mávali, aby na seba upriamili pozornosť.

Tropická búrka zaplavila štvrté najväčšie mesto USA, mnoho ľudí vyhnala na strechy svojich domov alebo vyvýšené miesta. Starosta pritom nenariadil evakuáciu, čo v nedeľu večer obhajoval s tým, že to bolo v záujme bezpečnosti obyvateľov. Búrka postihla približne štvrtinu obyvateľov štátu Texas.

Silný dážď sa znova stočí nad Houston

Silný dážď sprevádzajúci tropickú búrku Harvey v americkom Texase sa presunie z Houstonu na juh, ale v najbližších dňoch sa vráti. To zdôraznili meteorológovia, podľa ktorých sa situácia v oblasti Houstona nezlepšuje, mesto je postihnuté katastrofickými záplavami.

Búrka, na ktorú sa zmenil hurikán Harvey, sa stáča nad Mexický záliv, kde podľa predpovedí stanice CNN naberie ďalšiu vlhkosť a bude sa cez Galveston vracať nad husto obývané oblasti.

Guvernér Texasu Greg Abbott oznámil, že viac ako 1000 členov národnej gardy sa pripojí k pomoci ľuďom, ktorých katastrofa zasiahla. Abbott sa dnes chystá navštíviť postihnuté pobrežné oblasti so senátorom Johnom Cornym, pričom prezidenta Donalda Trumpa navštívi v utorok.

V niektorých pobrežných oblastiach vyhlásili dobrovoľnú evakuáciu. Dallas otvoril 5000 evakuačných ubytovacích zariadení a americká armáda poslala svojich záchranárov a vybavenie do Texasu.

V Houstone sú školy uzavreté celý týždeň.

Hoci snímky z miesta a svedectvo ľudí, ktorých živel postihol, poskytujú obraz skazy, poisťovňa Hannover Re odhaduje, že poškodenie búrkou Harvey nedosiahne úroveň podobných prírodných katastrof.

Hurikán Katrina v roku 2005 spôsobil v New Orleanse škody za 80 miliárd dolárov (1,7 bilióna Sk), hurikán Sandy, ktorý pustošili New York v roku 2012, napáchal škody za 36 miliárd dolárov.

Houston po tropickej búrke Harvey

Texaské mesto sa spamätáva z vyčíňania prírodného živlu.

Fotogaléria
Zaplavená cesta.
Houstonský policajt  Daryl Hudeck carries...
+3Muž na diaľnici pláva na hladine záplavovej...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #houston