Merkelová a Macron vyzvali Putina a Porošenka, aby plne podporili prímerie

Nové, takzvané školské prímerie vo východoukrajinskom Donbase, ktoré začalo platiť v piatok, bolo od tej doby porušené vo viac ako 600 prípadoch.

28.08.2017 16:08 , aktualizované: 20:01
GERMANY-FRANCE/LEADERS Foto: ,
Angela Merkelová a Emmanuel Macron vyzývajú ruského a ukrajinského lídra na dodržiavanie krehkého prímeria na Ukrajine.
debata (124)

Napriek najnovším snahám o dosiahnutie prímeria na východe Ukrajiny sa situácia „výrazne nezlepšila“. V spoločnom stanovisku to v pondelok uviedli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Hoci sa v nedávnom spoločnom konferenčnom hovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským kolegom Petrom Porošenkom dohodli na podpore nového prímeria, stále dochádza k jeho častému porušovaniu, a to aj s ťažkými zbraňami, uvádza sa vo vyhlásení.

Merkelová a Macron preto vyzvali Putina a Porošenka, aby „plne dodržovali svoje záväzky, verejne a jasne podporovali prímerie a zabezpečili, že sa potrebné inštrukcie dostanú k armáde a pozemným silám“. Nové prímerie malo začať platiť od nového školského roka.

Boje na východe Ukrajiny pretrvávajú od roku 2014 a odvtedy si vyžiadali 10-tisíc mŕtvych. Trvalé prímerie medzi povstaleckými jednotkami a ukrajinskou armádou v súvislosti so spustením nového školského roka oznámili vyjednávači v stredu. Z porušovania pokoja zbraní sa však strany navzájom obvinili hneď v piatok a prípady nedodržiavania prímeria na oboch stranách demarkačnej línie v poslednom hlásení zaznamenala aj pozorovateľská misia OBSE.

Prímerie sa podľa Huga najčastejšie porušuje predovšetkým na kritických miestach opakovaných stretov, ako napríklad pri meste Avdijivka, blízko doneckého letiska, na úseku frontu pri Mariupole a ďalej v oblasti pri obci Svitlodarsk. Pozorovatelia zaznamenali až 80 percent všetkých incidentov od vyhlásenia prímeria.

Hug tiež uviedol, že obavy pozorovateľov sa týkajú najmä ťažkých zbraní, ktoré majú za následok zničenie civilnej infraštruktúry. Strieľalo sa z tankov, diel a mínometov.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Angela Merkelová #prímerie #Ukrajina #Donbas #Emmanuel Macron