Putin Maďarom prisľúbil elektráreň, dostane čestné občianstvo

Ruský prezident Vladimir Putin ubezpečil maďarského premiéra Viktora Orbána, že ruská strana je pripravená plne financovať dostavbu jadrovej elektrárne Paks, ktorá môže začať začiatkom budúceho roka.

28.08.2017 17:52
Putin, Orbán Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) diskutuje s maďarským premiérom Viktorom Orbánom počas svetového šampionátu v džude v Budapešti.
debata (150)

Budapešť na jar dala najavo, že sa bude usilovať nájsť si lacnejší zdroj financovania stavby dvoch jadrových reaktorov, ako je ruská pôžička.

„Pracujeme na našich veľkých projektoch, vrátane energetiky. Všetko, čo sa týka financovania známeho projektu Paks, je zabezpečené 12 miliardami dolárov. Začiatkom budúceho roka už môžu začať práce na stavbe,“ povedal Putin podľa agentúry TASS. Prezident tiež vyjadril potešenie nad tým, že obchod medzi oboma štátmi by po minuloročnom poklese asi o desatinu mohol podľa odhadov tento rok vzrásť aj viac ako o štvrtinu.

Prišiel pre džudo, Maďari protestujú

Putin prišiel do Budapešti na otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta v džude. Pri tejto príležitosti Orbánovi poďakoval za pozvanie a sľúbil, že mu dá z džuda lekciu – teoretickú. Putin sa totiž pochválil, že je spoluautorom knižky o džude, určenej aj detským čitateľom.

Zápas o bronzovú medailu, ktorý Putin v Budapešti sledoval, však ruská reprezentantka prehrala.

Putin má tiež prevziať titul Civis honoris causa, teda čestného občana, ktorý mu udelila univerzita v Debrecíne ako ocenenie za význačnú úlohu, akú má univerzita zohrať pri rozšírení jadrovej elektrárne Paks.

Príchod ruského prezidenta do Budapešti sprevádzali protesty aktivistov strany Momentum i politických strán Spolu (Együtt) a Politika môže byť iná (LMP). Ruská hlava štátu priletela do Budapešti približne o 15:30 a Putinov príchod sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Rozšírenie jedinej maďarskej jadrovej elektrárne Paks o ďalšie dva reaktory majú uskutočniť Rusi. Dostavbu si Budapešť nechala schváliť Európskou komisiou.

Elektráreň Paks bola uvedená do prevádzky v 80. rokoch. Terajšie štyri reaktory zabezpečujú približne polovicu maďarskej výroby elektriny. Dva nové reaktory majú vyrábať viac elektriny než existujúce bloky, ktoré majú byť odpojené v rokoch 2032 až 2037.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Viktor Orbán #Budapešť #Vladimir Putin #svatový šampionát v džude