Poľsko odmietlo výhrady EK, súdna reforma je vraj v poriadku

Poľsko odmietlo výhrady Európskej komisie, ktorá koncom júla dala Varšave mesiac na to, aby uviedla kontroverznú justičnú reformu do súladu s právom únie.

28.08.2017 18:32
andrzej duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda vetoval dva kontroverzné zákony.
debata

Reforma „je v súlade s európskymi normami aj očakávaniami spoločnosti“ a pochybnosti Bruselu sú „neopodstatnené“, uvádza sa v komuniké ministerstva zahraničia v odpovedi poľskej vlády na odporúčanie EK.

Európska komisia 26. júla pohrozila Poľsku začatím procedúry, ktorá môže viesť až k odňatiu hlasovacích práv Poľska, ako o tom informoval podpredseda únijovej exekutívy Frans Timmermans. EK je pre postup poľskej vlády a strany Právo a spravodlivosť (PiS) voči poľskému súdnictvu veľmi znepokojená už dlhší čas. Dve predchádzajúce odporúčania EK ale k žiadnej zmene vo Varšave neviedli.

Hoci prezident Andrzej Duda minulý mesiac vetoval dva kontroverzné zákony – o najvyššom súde a o sudcovskej rade – ohrozenie právneho štátu podľa EK naďalej trvá. Kroky poľských úradov podľa komisie zhoršujú obavy o nezávislosť justície v krajine.

Čas mali do soboty, odpovedali v pondelok

Varšava „poskytla vyčerpávajúce vysvetlenie k pochybnostiam EK“ a dúfa, že dialóg s komisiou „bude odteraz vedený vecne a bez politických aspektov“, uviedlo ministerstvo zahraničia.

„Spolieham sa na to, že EK nám prestane posielať odporúčania, kritizovať a vytýkať,“ vyhlásil v rozhlasovom rozhovore šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski. Odporučil podpredsedovi EK Timmermansovi, aby prestal kritizovať Poľsko na tlačových konferenciách, prestal považovať sledovanie Poľska za svoje osobné poslanie a prestal jazdiť do Poľska na politické demonštrácie.

Termín, do kedy mala Varšava odpovedať na odporúčanie z Bruselu, uplynul v sobotu. Ale ministerstvo usúdilo, že postačí odpovedať v pondelok, keď sobota je voľným dňom, poznamenal denník Gazeta Wyborcza. Pripomenul tiež, že minister Waszczykowski až doteraz tvrdil, že EK nemá kompetenciu hodnotiť poľský právny systém.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #Európska únia #reforma súdnictva