Desaťtisíce sýrskych utečencov sa presúvajú z Turecka domov na sviatky

Desiatky tisíc Sýrčanov, ktorí v predchádzajúcich niekoľkých rokoch utiekli do Turecka pred vojnou, idú teraz domov na sviatky a potom sa môžu vrátiť späť do Turecka.

28.08.2017 19:27
debata (7)

Informoval o tom turecký denník Hurriyet. Stačí keď sa zaregistrujú cez špeciálnu webovú stránku tureckých úradov. Odísť môžu do 30. augusta a vrátiť sa musia najneskôr 15. októbra.

Turecké úrady povolili Sýrčanom odísť na moslimské sviatky zvané íd al-Adha, ktoré začínajú v piatok. Po registrácii môžu odchádzať cez prechod Öncüpinar už od 15. augusta. Podľa zdroja z hraničného prechodu, na ktorý sa odvolal denník Hürriyet, odišlo takto doteraz na 40 360 Sýrčanov a každý deň ich teraz cez prechod prejde okolo 4000.

Od vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011 poskytlo Turecko útočisko asi trom miliónom Sýrčanov. Väčšina z nich žije vo veľkých mestách, uviedol Hürriyet. V poslednom polroku sa podarilo vrátiť pokoj do množstva oblastí v Sýrii, najmä na severozápade krajiny.

Sýrčania sa teraz vracajú okrem iného do miest Al-Báb a Džarábulus, ktoré ležia neďaleko tureckých hraníc a v predchádzajúcom roku ich oslobodili z rúk teroristickej organizácie Islamský štát (IS) sýrski povstalci spolu s tureckou armádou. Podľa tureckých médií sa do oslobodených miest vracia pomaly normálny život, znovu sa otvárajú školy a začínajú fungovať miestne služby.

Turecko dovolilo sýrskych utečencom navštíviť dočasne svoje domovy už pred tromi mesiacmi v súvislosti so sviatkom íd al-Fitr, ktorým je zakončený moslimský pôstny mesiac ramadán.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #migrácia #Sýrčania