Trump pre hurikán navštívi Louisianu, rokuje s Kongresom o pomoci

Najmenej päť mŕtvych si v USA vyžiadal Harvey, ktorý najskôr ako hurikán a potom ako búrka zasiahol americký štát Texas. Teraz mieri k Lousiane.

28.08.2017 19:47 , aktualizované: 22:41
hurikán Harvey, Texas Foto: ,
Harvey si v Texase už vyžiadal minimálne päť obetí.
debata (5)

Obnova po búrke Harvey, ktorá najskôr ako hurikán zasiahla Texas a ktorá teraz mieri k Louisiane, bude veľmi nákladná. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil americký prezident Donald Trump s tým, že o financovaní rokuje s Kongresom. Uviedol tiež, že po plánovanej utorňajšej ceste do Texasu chce navštíviť aj Louisianu, kam príde zrejme v sobotu.

„Riešime to s Kongresom. Ako viete, bude to veľmi drahé,“ povedal Trump k chystanej rekonštrukcii oblastí zničených živlom.

Trumpova administratíva už zákonodarcov informovala o tom, že tri miliardy dolárov v krízovom fonde Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA) postačia na pokrytie okamžitých nákladov, ako sú napríklad odstránenie trosiek či ubytovanie niekoľkých tisícok evakuovaných. V budúcom týždni, keď Kongres opäť zasadne po letných prázdninách, sa ale očakávajú rokovania o novom balíku finančnej pomoci v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Harvey si v Texase vyžiadal najmenej päť mŕtvych

Bilancia obetí pochádza od niekoľkých miestnych úradov, na štátnej úrovni zatiaľ oficiálne potvrdená nebola. Väčšina ľudí zahynula v Houstone a jeho okolí. Mesto bojuje s katastrofálnymi záplavami, hladina vody tu zrejme ešte stúpne, keďže podľa houstonského starostu Sylvestera Turnera ženisti začali vypúšťať vodu z priehrad, aby znížili tlak na hrádze.

Úrady nariadili evakuáciu zaplaveného mesta Dickinson

DAmerické úrady prikázali v pondelok povinnú evakuáciu mesta na juhovýchode Texasu s približne 20-tisíc obyvateľmi, ktoré postihli záplavy v dôsledku hurikánu Harvey. Polícia v meste Dickinson oznámila, že povinná evakuácia začína platiť od 14:00 miestneho času. Dickinson je nízko položené mesto, ktoré sa nachádza asi 48 kilometrov juhovýchodne od Houstonu.

Zo zaplaveného Houstonu úrady už medzičasom evakuovali 2 000 ľudí, informoval šéf miestnej polície Art Acevedo. Podľa jeho slov sa 185 ďalších žiadostí o záchranu stále vybavuje, pričom vyriešené by mali byť do konca dňa.

V utorok do zasiahnutej oblasti pricestuje prezident Donald Trump aj s manželkou Melaniou.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) uviedla, že v súvislosti so záplavami zahynuli v Houstone a jeho okolí dvaja ľudia, jednu utopenú ohlásil úrad koronera okresu Harris, ktorého správne strediskom je Houston. Ďalší dvaja ľudia zahynuli v pobrežnom okrese Galveston neďaleko Houstonu.

Záplavy v Houstone sa podľa Turnera zrejme zhoršia kvôli vypúšťaniu vody z priehrad a ochranných nádrží. Rieka Buffalo Bayou, ktorá preteká mestom od západu na východ, má už teraz rekordne vysokú úroveň hladiny. Vypúšťanie vody z priehrad Addicks a Barker tak situáciu ešte zhorší.

„Môže to spôsobiť ďalšie problémy, ďalšie záplavy,“ povedal starosta. „Ľudia, ktorí ešte v nedeľu neboli ohrození, môžu byť teraz ohrození,“ dodal. Kapacita oboch vyššie spomínaných nádrží bola naplnená. Zatiaľ ženisti vypúšťajú približne 140 kubických metrov vody za sekundu, postupne by to ale mohlo byť až 230 kubíkov za sekundu.

Evakuácie pokračujú

V Houstone zatiaľ neskončili evakuácie, takže informácie o osude ľudí v zatopených oblastiach nie sú komplexné. Houstonská polícia podľa agentúry Reuters oznámila, že zachránila viac ako 2000 ľudí a že celkovo záchranné zložky mesta dostali viac ako 6000 žiadostí o záchranu.

Houstonské krízové ​​stredisko uviedlo, že núdzová linka 911 zaznamenala od príchodu Harveyho 75-tisíc telefonátov, ktoré operátori pre zahlcenie systému museli riešiť až spätne. Cez víkend naraz prichádzalo viac ako sto hovorov, takže volajúci sa nemohli s operátormi spojiť.

Starosta Turner oznámil, že núdzové ubytovanie doteraz poskytli 5500 ľuďom, ale že počet takto ubytovaných vzhľadom k evakuaciám výrazne vzrastie. Turner sa tiež obrátil na dobrovoľníkov, aby poskytli pomoc rodinám v núdzi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Texas #hurikán Harvey #prírodná katastrofa