Lídri štyroch európskych krajín chcú preverovať migrantov už v Afrike

Lídri Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska na minisummite v Paríži uviedli v spoločnom vyhlásení, že azylovú procedúru "s osobitne zraniteľnými migrantmi" je potrebné zahájiť už v Afrike.

28.08.2017 21:50
debata (34)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v Paríži vyzvali k prísnejším a jasnejším opatreniam proti nelegálnej migrácii z Afriky do Európy. Merkelová na minisummite vo francúzskej metropole uviedla, že Európa má „humanitárnu zodpovednosť“ bojovať proti tomuto javu a proti pašerákom, ktorí zneužívajú ľudské nešťastie.

Proces v Nigeri a Čade, na ktorý by dohliadala utečenecká agentúra OSN, by podľa nich umožnil týmto utečencom legálne a bez rizika prísť do Európy. Európski vodcovia sa tiež zhodli na pomoci týmto krajinám s hraničnými kontrolami.

Schôdzky v Paríži, ktorá sa podľa svetových tlačových agentúr venovala aj boju proti terorizmu, sa okrem Macrona a Merkelovej zúčastnil španielsky premiér Mariano Rajoy, predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni, líbyjský premiér Faiz Sarrádž a prezidenti Čadu Idriss Déby a Nigeru Mahamadou Issoufi. Tieto dve krajiny susedia s Líbyou, odkiaľ sa migranti vydávajú k talianskym brehom.

Zintenzívnia boj proti pašerákom ľudí

Macron podľa agentúry AFP navrhol, aby už v Nigeri a Čade boli identifikované osoby, ktoré majú právo na azyl, „a čo najrýchlejšie im bolo zaistené bezpečie“. Na proces by podľa neho mal dohliadať Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Migračná kríza sa podľa neho týka každého a nikto ju nemôže vyriešiť sám.

Africkí lídri na summite podľa AP požadovali, aby im Európa viac pomáhala v boji proti pašerákom ľudí tak, aby tieto osoby mali možnosť legálneho zárobku. Predseda líbyjskej vlády Sarrádž uviedol, že potrebuje silnejšiu podporu v boji proti prevádzačom a na ochranu južnej hranice krajiny.

„Na rozličné vyhlásenia našich partnerov sme zvyknutí už roky, chceme konkrétne kroky,“ povedal prezident Čadu Déby na tlačovej konferencii.

„Problémom je chudoba,“ uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá sa tiež zúčastnila na stretnutí. Pripomenula, že Európska únia a členské krajiny ročne na africkom kontinente investujú 20 miliárd eur. Podľa AFP napríklad v júli Niger dostal pomoc od EÚ na boj proti nelegálnej migrácii desať miliónov eur.

Vďaka dohode s Tureckom bola Európa schopná obmedziť tok migrantov smerujúcich do Grécka, utečenci teraz idú na talianske brehy, najmä z Líbye. Podľa talianskych orgánov dosiahlo talianske pobrežie od začiatku roka 97 293 ľudí. Od roku 2014 zomrelo 14 000 ľudí v snahe prekročiť Stredozemné more. Niektorí prebehlíci sa snažia dostať do Európy inými spôsobmi, najmä prostredníctvom Maroka a Španielska.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Taliansko #Nemecko #Španielsko #Francúzsko #migrácia