Rusko chce, aby KĽDR dodržiavala rezolúcie, Čína zas zdržanlivosť

Raketa, ktorú v pondelok krátko pred 23:00 SELČ odpálila Severná Kórea z miesta neďaleko Pchjongjangu, preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. Oznámilo to Japonsko aj Južná Kórea. Pentagon tiež zaznamenal vystrelenie strely. Odpálenie balistickej rakety potvrdila aj KĽDR.

29.08.2017 02:51 , aktualizované: 30.08.2017 05:56
KĽDR, raketa, Japonsko Foto: ,
KĽDR vypálila raketu ponad Japonsko.
debata (145)

Bezpečnostná rada OSN v noci z utorka na stredu jednomyseľne odsúdila odpálenie severokórejskej rakety do Tichého oceánu. Novými sankciami v texte, ktorý vypracovali Spojené štáty, nepohrozila. Japonský premiér Šinzó Abe a juhokorejský prezident Mun-in sa však zhodli, že je potrebné usilovať o prísnejšie rezolúcie OSN proti Severnej Kórei za jej raketové pokusy.

Vypustenie rakety stredného doletu, ktorá preletela cez Japonsko, označila rada za „poburujúcu“ hrozbu. Tiež vyzvala Pchjongjang, aby zastavil ďalšie raketové pokusy, vzdal sa jadrových zbarní ich ďalšieho vývoja.

Vo svojom vyhlásení 15-členná bezpečnostná rada uviedla, že je nevyhnutné, aby Severná Kórea podnikla okamžité a konkrétne kroky na zníženie napätia. Rada sa zaviazala k „mierovému, diplomatickému a politickému riešeniu“. Ostatné krajiny vo svete vyzvala, aby uplatňovali existujúce sankcie.

KĽDR potvrdila test rakety

Severná Kórea v stredu potvrdila, že pri svojom poslednom pokuse v noci na utorok vypálila balistickú raketu stredného doletu Hwasong-12. Podľa severokorejskej oficiálnej agentúry KCNA ým reagovala na spoločné cvičenie juhokórejskej a americkej armády.

Severná Kórea hrozila pred týždňom „nemilosrdnou odplatou“ za americko-juhokórejské vojenské cvičenie, ktoré potrvá do štvrtka.

Podľa KCNA odpálenie sledoval severokórejský vodca Kim Čong-un, ktorý vyjadril spokojnosť nad úspešnosťou testu. Zároveň upozornil, že KĽDR v najbližšom období vypustí ďalšie rakety do Tichého oceánu. Tieto testy majú pomôcť KĽDR posilniť schopnosť zasiahnuť ostrov Guam, ktorý spravujú Spojené štáty.

Rusko trvá na dodržaní rezolúcií

Rusko v nadväznosti na najnovší severokórejský raketový test trvá na tom, aby sa KĽDR podriadila rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN. Povedal to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Test rakiet ukazuje, že Pchjongjang môže splniť svoje hrozby zaútočiť na americký pacifický ostrov Guam. Podľa agentúry Reuters to povedal predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačov. Čína po skúške Severnej Kórey vyzvala všetky zainteresované strany, aby boli zdržanlivé.

„Vykonávame všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a vyzývame našich severokórejských susedov, aby tak urobili,“ povedal Lavrov. „Toto je princíp, ktorý zastávame počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, a budú nasledovať ďalšie rozhovory o poslednom spustení severokórejskej strely,“ dodal.

Peking vyzval všetky strany zapojené do krízy Kórejského polostrova, aby skončili so špirálou, ktorá naďalej zhoršuje napätie. Čínske ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že zvýšený vojenský tlak z Washingtonu a Soulu by prinútil KĽDR vykonať ďalšie skúšky rakiet, čo potom vedie k ďalšiemu nárastu vojenského tlaku na Pchjongjang.

EÚ odsúdila test rakety KĽDR, podporila zvolanie BR OSN

Európska šéfka diplomacie Federica Mogherini odsúdila najnovší severokórejský stredometrový raketový test schopný niesť jadrovú bombu, ktorá cez noc preletela do Japonska a padla do Tichého oceánu. Mogherini tiež vyjadrila podporu USA, Japonska a Južnej Kórey zorganizovať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa uskutoční popoludní. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britská premiér Theresa Mayová sľúbili, že ich krajiny budú naďalej vyvíjať tlak na Severnú Kóreu.

Trump: Všetky možnosti sú na stole

Americký prezident Donald Trump v reakcii na nový test rakety zo strany KĽDR povedal, že Severná Kórea pohŕda všetkými susednými štátmi a všetkými členskými štátmi OSN. „Všetky možnosti sú na stole,“ povedal šéf Bieleho domu.

„Severná Kórea poslala svetu jasné posolstvo: tento režim ukázal svoje opovrhnutie voči svojim susedom, všetkým členským štátom OSN a štandardom prijateľného medzinárodného správania,“ povedal Trump vo vyhlásení Bieleho domu.

„Destabilizačné kroky len zvyšujú izoláciu severokórejského režimu v regióne a na celom svete, všetky možnosti sú na stole“, dodal prezident.

Slovenský rezort diplomacie odsudzuje test balistickej rakety KĽDR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ostro odsudzuje test balistickej rakety, ktorý dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). „Fakt, že raketa preletela ponad japonským ostrovom Hokkaidó je nielen prejavom arogancie, ale aj zbytočným hazardovaním so životmi japonského civilného obyvateľstva, ako aj bezprecedentná, neakceptovateľná a závažná hrozba pre bezpečnosť leteckej a námornej civilnej dopravy,“ uvádza sa vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Podľa ministerstva zahraničných vecí „namiesto prejavov dobrej vôle a ústretových krokov, ktoré by mali pozitívny dopad na dôveryhodnosť a medzinárodný kredit KĽDR, si severokórejský režim naďalej volí cestu provokácií a zastrašovania. Pokračujúce raketové skúšky a nerešpektovanie medzinárodných záväzkov zo strany KĽDR výrazným spôsobom sabotujú snahy o znižovanie napätia na Kórejskom polostrove. Slovenská republika odsudzuje aktivity KĽDR, ktoré majú potenciál narušiť regionálnu stabilitu a medzinárodný mier a zároveň vyzýva Pchjongjang na uskutočnenie krokov smerujúcich k budovaniu dôvery a konštruktívnemu dialógu s medzinárodným spoločenstvom“.

Japonci sa mali preventívne uchýliť do krytov

Naposledy preletel ponad Japonskom projektil vypálený KĽDR v roku 2009, upozorňuje agentúra Reuters.

Japonská vláda v reakcii na odpálenie rakety varovala obyvateľov v severnom Japonsku pred možným nebezpečenstvom. Japonská armáda sa, podľa agentúry Reuters, nepokúšala raketu zostreliť. Južná Kórea uviedla, že raketa prešla zhruba 2700 kilometrov a dosiahla maximálnu výšku okolo 550 kilometrov.

Japonská televízia NHK po odpálení rakety prerušila vysielanie a opakovane vyzývala obyvateľov regiónu Tóhoku na severovýchode Japonska, aby sa z preventívnych dôvodov odobrali do podzemných krytov či zotrvali v staticky pevných budovách.

Raketa však nakoniec skončila v oceáne a podľa japonských predstaviteľov nie sú hlásené žiadne škody.

KĽDR v posledných mesiacoch uskutočňuje raketové testy, ktoré Japonsko, Južná Kórea a tiež USA odsudzujú. Ku kritike sa pridala aj Čína s Ruskom, ktoré sú tradičnými spojencami Pchjongjangu.

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že telefonoval s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a dohodli sa na väčších sankciách voči Severnej Kórei.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (OSN) si naplánovala mimoriadne stretnutie.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #raketa