Ukrajina sa chystá oficiálne označiť Rusko za agresora

Ukrajina sa chystá prvýkrát oficiálne označiť Rusko za "agresora" v konflikte, ktorý tretí rok zvádza s proruskými separatistami v Donbase na východe krajiny.

29.08.2017 11:19
debata (175)

Výraz, ktorý sa až doteraz objavoval len v prejavoch ukrajinských politikov, figuruje v návrhu zákona o reintegráciu Donbasu. Moskva naďalej popiera priame zapojenie do konfliktu, ktorý si od apríla 2014 vyžiadal približne 10 000 mŕtvych.

„Na zákonodarnej úrovni bude zavedený pojem, že Rusko je agresorom. To znamená, že Ukrajina má právo na sebaobranu. Ešte to nie je vojna, ale sebaobrana,“ uviedla v spravodajskej televízii 5. kanál, ktorý patrí šéfovi štátu Petrovi Porošenkovi, predstaviteľka ukrajinského prezidenta v parlamente Iryna Lucenková. Návrh zákon tiež stanovuje, že Ukrajina nenesie zodpovednosť za situáciu na „dočasne okupovaných územiach“, ako Kyjev označuje anektovaný Krym a tú časť Donbasu, ktorú ovládajú separatisti. Návrh je podľa Lucenkovej pripravený na 99,9% a má byť predložený poslancom na jeseň. Pravidlom je, že návrhy predložené predsedom posudzuje parlament prednostne.

Podľa ruskej tlače Porošenkov návrh vraj počíta so zrušením doterajšej „protiteroristickej operácie“, ako Kyjev oficiálne označuje „ťaženie proti separatistom a okupantom“, a s vyhlásením vojnového stavu v regióne.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko