Lajčák predstavil v Indii svoje priority v OSN

Na slovensko-indické vzťahy sa sústredilo rokovanie ministra Lajčáka s ministrom zahraničných vecí Indie.

29.08.2017 12:41
debata
V kontexte nadchádzajúceho prevzatia funkcie predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) navštívil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v nedeľu 27. augusta a v pondelok 28. augusta Indiu. Návšteva sa konala na pozvanie indickej strany a šéfa slovenskej diplomacie prijal premiér Narendra Modi. Stretol sa tiež s rezortnou partnerkou Sushmou Swaraj a so štátnym ministrom zahraničných vecí M. J. Akbarom. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Na stretnutí s premiérom Miroslav Lajčák predstavil svoje priority pre nadchádzajúce zasadnutie VZ OSN, zamerané na zlepšovanie života ľudí, predchádzanie konfliktom, riešenie migrácie, agendu ľudských práv, presadzovanie cieľov udržateľného rozvoja a boja proti klimatickým zmenám. Partneri diskutovali aj o otázkach boja proti terorizmu, chudobe, o potrebe vzdelávania najmä mladých ľudí, ako aj o úlohe regionálnych organizácií v medzinárodnom systéme.

Na slovensko-indické vzťahy sa sústredilo rokovanie ministra Lajčáka so štátnym ministrom zahraničných vecí Indie. Hovorili o perspektívach vzájomnej spolupráce medzi SR a Indiou v kontexte EÚ, a tiež o multilaterálnej diplomacii. Lajčák podporil zbližovanie pozícií v rámci strategického partnerstva EÚ – India.

Nad rámec oficiálnych podujatí Miroslav Lajčák navštívil regionálne zastúpenie OSN v Dillí, ktoré vedie rezidentný koordinátor Jurij Afanasiev. Minister sa tu zoznámil s prácou jednotlivých agentúr OSN v Indii. Na pozvanie veľvyslanca Hardeepa S. Puriho, predsedu Výskumného informačného systému pre rozvojové krajiny (RIS), sa Miroslav Lajčák stretol s poprednými indickými odborníkmi na témy OSN, s ktorými hovoril o fungovaní OSN a načrtol možnosti ďalšieho zlepšovania chodu tejto svetovej organizácie, dodáva sa v tlačovej správe slovenský rezort doplomacie.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #India