Severokórejský vodca vyzval na ďalšie testy rakiet s cieľom v Tichom oceáne

Severná Kórea v utorok odpálila raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu, ktorá preletela ponad Japonsko. Test mal byť reakciou na každoročné spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA, ktoré sa skončia vo štvrtok.

30.08.2017 07:26 , aktualizované: 10:44
Kim Čong-un, raketa, test Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un, sa usmieva pri sledovaní testu rakety typu Hwasong-12.
debata (53)

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na ďalšie testy zbraní s cieľom v Tichom oceáne, ktoré majú zlepšiť schopnosti krajiny udržať pod kontrolou Guam. V stredu, len deň po tom, ako Pchjongjang ponad územie Japonska vypálil raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu, o tom informovali štátne médiá.

Utorkový test rakety bol pre Severnú Kóreu dosiaľ najdlhší a mal byť reakciou na každoročné spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA, ktoré sa skončia vo štvrtok. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) ich označuje za prípravy na inváziu a často počas nich testuje zbrane a stupňuje svoje vyjadrenia.

Podľa juhokórejských úradov raketa doletela do vzdialenosti 2 700 kilometrov a dosiahla maximálnu výšku 550 kilometerov, pričom preletela ponad japonský ostrov Hokkaidó.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odpálenie rakety dôrazne odsúdila a zopakovala požiadavku, aby KĽDR ukončila svoje programy na výrobu rakiet a jadrových zbraní. Zhruba pred mesiacom pritom OSN uvalilo na Severnú Kóreu dosiaľ najprísnejšie sankcie.

Británia vyzvala Čínu, aby vyvinula väčší tlak na KĽDR

Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala Čínu, aby vyvinula ešte väčší tlak na Severnú Kóreu a zastavila raketové testy. Podľa Mayovej, Peking zohral kľúčovú úlohu v medzinárodnom úsilí zabrániť provokácii v Pchjongjangu. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v stredu zopakoval, že jeho krajina v plnom rozsahu vykonáva sankcie uložené KĽDR v minulosti Bezpečnostnou radou OSN.

„Chceme zabezpečiť, aby tieto kroky neuskutočnili, najlepší spôsob, ako to urobiť, je to, keď Čína vyvíja tlak na KĽDR,“ povedala Mayová novinárom na návšteve Japonska.

Náčelník čínskej diplomacie Wang v stredu povedal, že Čína bude spolupracovať s ostatnými členmi Bezpečnostnej rady v snahe nájsť najlepší spôsob, ako reagovať na najnovší severokórejský raketový test.

Čína je najbližším diplomatickým spojencom KĽDR a jeho hlavným obchodným partnerom; Viac ako tri štvrtiny vývozu Severnej Kórey smerujú do Číny. V poslednom čase však silnie rozhorčenie rozhorčenie Pekingu nad testmi zbraní v Severnej Kórei.

Bezpečnostná rada OSN prijala nové sankcie proti Severnej Kórei v reakcii na raketový program začiatkom augusta. Podľa nových opatrení môže KĽDR stratiť zhruba tretinu svojich ročných príjmov z vývozu vo výške 3 miliardy dolárov. Zákaz dovozu severokórejského uhlia, železnej rudy, železa, olova a morských produktov výrazne ovplyvnil obchod medzi Pekingom a Pchjongjangom.

Japonsko a Južná Kórea volajú po tvrdších rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN proti KĽDR

Japonský premiér Shinzo Abe a juhokórejský prezident Mun-In-Shi súhlasili s tým, že pre raketové testy treba hľadať tvrdšie uznesenia Bezpečnostnej rady OSN proti Severnej Kórei.

Rada jednomyseľne odsúdila posledné spustenie severokórejskej rakety do Tichého oceánu v utorok večer. Novými sankciami však Pchjongjangu tentoraz neohrozila. V utorkovom telefonickom rozhovore Mun povedal Abúovi, že zdieľa obavy japonských občanov z KĽDR a opísal aktivity Pchjongjangu ako poburujúce provokácie.

V nadväznosti na utorkovú odpoveď BR OSN, veľvyslankyňa OSN Nikki Haleyová vyhlásila, že Washington neumožní Pchjongjangu pokračovať v páchaní „nespravodlivosti“. Podľa nej je načase, aby KĽDR spoznala „nebezpečenstvo, ktorému sa vystavuje, keď sa svet spojí proti nej“.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #BR OSN #test rakety #jadrové hlavice