Počet obetí búrky Harvey v USA stúpa, je ich až 30

Bilancia obetí hurikánu zatiaľ nie je konečná.

30.08.2017 10:02 , aktualizované: 12:34
debata (9)
Množstvo texaských ciest je pod vodou. USA... Foto: SITA, David J. Phillip
Harvey, Texas Množstvo texaských ciest je pod vodou. USA stále bojujú s hurikánom Harvey.

Počet mŕtvych počas rozsiahlych záplav, ktoré spôsobila búrka Harvey na juhu Spojených štátov, stúpol najmenej na tridsať. S odkazom na miestne zdroje z Texasu to napísal The New York Times. Agentúra AP uvádza, že mŕtvych je 18, houstonskom server Chrono píše, že mŕtvych je viac ako 20. Bilancia obetí hurikánu zatiaľ nie je konečná a úrady sa obávajú, že sa po opadnutí vody objaví väčší počet mŕtvych.

Televízia Fox News priniesla aktuálne zábery zo zaplavených oblastí v štáte Texas.

Televízia Fox News vo svojom prepočtu uvádzala v utorok najmenej 15 mŕtvych, pričom do bilancie započítala aj šesťčlennú rodinu, ktorá sa údajne utopila vo vozidle.

V Houstone otvorili druhú veľkú ubytovňu pre ľudí postihnutých búrkou Harvey

Do ubytovacieho zariadenia sa vojde 10-tisíc ľudí a prvých evakuovaných tam dopravili autobusmi tesne pred utorňajšou polnocou.

Mesto požiadalo Úrad federálnej záchrannej krízy (FEMA) v utorok, aby pomohol vybudovať dodatočné ubytovacie kapacity. Miestne komunitné centrum s kapacitou približne 5 000 miest bolo v utorok preplnené, pretože sa oň muselo starať takmer dvakrát toľko ľudí.

Trumpovci a Texas: Vraj málo súcitu a privysoké podpätky

Americký prezident Donald Trump sa do Texasu zasiahnutého búrkou Harvey vydal síce rýchlo, ale minul sa s tými najhoršie postihnutými a nepodarilo sa mu vyjadriť súcit tým, ktorí niekoho stratili. Zhodujú sa v tom komentátori v utorkovej návštevy prezidentského páru v Texase.

Neschopnosť vcítiť sa do reality bežných Američanov vidia kritici v lodičkách s ihličkovými podpätkami, bez ktorých sa na ceste na miesto prírodnej katastrofy nezaobišla prvá dáma Melania.Keď prezidentský pár vystúpil z lietadla v texaskom Corpus Christi, Melania Trumpová mala na svojich nohách biele tenisky a vlasy zviazané do chvosta a zakryté čiapkou so šiltom.

Vedúca oddelenia tlače prvej dámy Stephanie Grishamová napísala v e-maili, že je smutné, že keď Texas zažíval prírodnú katastrofu, ľudia sa zaujímali o topánky Melanie Trumpovej. Dokonca sa na internete objavil nový model s plutvami, ktorý by bol podľa vtipkárov obzvlášť vhodný pre takúto príležitosť a zodpovedal štýlu prvej dámy.

Kritike neunikol ani Trump, na požiarnej stanici Corpus Christi sľúbil, že vláda zabezpečí, aby sa všetci mohli vrátiť do normálneho života. Potom odišiel do Austinu a ani na jednom z týchto miest nevidel deštrukciu, ktorú prežíva Houston a nestretol ľudí postihnutých katastrofou. Prezident sa ale Chce v sobotu do Texasu vrátiť.

Prezident v Texase nevyužil príležitosť vyjadriť súcit s postihnutými, pričom sa nezmienil o obetiach alebo tých, ktorí sa museli evakuovať. Vyžíval sa v pozornosti ľudí, ktorí prišli k požiarnej stanici, aby pozdravili. „Takýto dav, taká účasť,“ povedal. K udalostiam v Texase povedal: „Je to historické, je to obrovské, ale viete čo, stalo sa to v Texase a Texas sa dokáže vyrovnať s čímkoľvek.“

Komentátori upozornili, že cez tmavé okná svojho auta nevidí veľa škôd, možno niekoľko spadnutých stromov alebo poškodených plotov.

O obnove sa Trump vyjadril na rozdiel od miestnych orgánov optimisticky a podľa neho sa jeho reakcia na hurikán Harvey dostane do učebnice pre budúcich prezidentov. Guvernér Texasu Greg Abbott tvrdil, že Trump vyjadril veľký súcit počas krátkeho letu medzi Corpus Christi a Austinom, keď sledoval povodeň zo vzduchu.

Melania Trumpová mala na svojich nohách biele... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Trumpovci Texas Melania Trumpová mala na svojich nohách biele tenisky a vlasy zviazané do chvosta a zakryté čiapkou so šiltom.

Ari Fleischer, ktorý bol na tlačovom oddelení prezidenta Georgea W. Busha povedal, že vo vyhláseniach Trumpa niečo chýbalo – „súcit s trpiacimi“.

Americkí prezidenti sa v minulosti riadili pravidlom, že sa nevydávali na miesta zasiahnuté prírodnými katastrofami v čase, keď ešte neboli dokončené záchranné a evakuačné operácie, aby nezaťažovali miestne orgány ďalšími bezpečnostnými požiadavkami.

Podľa komentátorov sa Trump chce vyhnúť chybe, ktorú vyčítali Bushovi. Harvey porovnávajú s hurikánom Katrina, ktorý pred 12 rokmi zničil New Orleans, zabil 1800 ľudí a spôsobil škody vo výške viac ako 100 miliárd dolárov. Busha kritizovali za to, že včas neuznal závažnosť situácie a odložil poskytnutie pomoci.

Nová ubytovňa bola otvorená na juhu mesta a desať autobusov prišlo v noci. V prvom rade boli premiestnené invalidné vozíky. Do stredajšieho úsvitu malo byť premiestnených 2 000 ľudí. Búrka, v ktorú sa pôvodne zmenil hurikán Harvey, si od minulého piatku vyžiadala najmenej 18 ľudských životov. Mnohé oblasti Houstonu a jeho okolia sú pod vodou a znásobujú správy o nezvestných ľuďoch. Neexistujú žiadne oficiálne čísla o ich počte, ale na sociálnych sieťach sa stále objavujú žiadosti o pomoc od desiatok ľudí. Agentúra AP varuje, že mnohé rodiny stratili kontakt s blízkymi, pretože ľudia nemajú telefóny.

Mnohí majú strach z odlúčenia. Matka malého dievčaťa sa ocitla vo vysokej vode a stačilo, aby kojenca podala policajtovi. Potom prežila štyri hodiny hrôzy, pretože nemohla nájsť dieťa. Obrátila sa o pomoc i na verejnosť a nakoniec jej zavolali úplne cudzí ľudia, že dieťa sa dostalo k ním.

Chron server priniesol mená identifikovaných obetí. Sú z texaských okresov Harris, kam spadá Houston, ďalej z miest Galvestone a Montgomery.

Podľa newyorského denníka je medzi mŕtvymi šesťdesiatročný houstonský policajt Steve Perez, ktorý sa utopil v aute, keď išiel do služby.

Najsilnejší za posledné polstoročie

Harvey bol najsilnejším hurikánom, ktorý Texas zasiahol od roku 1961. Živel na pevninu udrel v noci na sobotu prudkými dažďami a vetrami presahujúcimi rýchlosť 210 kilometrov za hodinu. Nad pevninou však už počas soboty zoslabol na tropickú búrku, silné dažde ale od tej doby trvajú.

Houstonské úrady vyhlásili zákaz nočného vychádzania od polnoci do piatej hodiny ráno. Netýka sa ale záchranárov ani ľudí, ktorí sa musia evakuovať. Úrady požiadali občanov, aby sa nevydávali na obhliadku svojho majetku, pretože vodný prúd v zaplavených oblastiach je stále silný a nebezpečný.

Polícia dôrazne varovala pred rabovaním. Veliteľ houstonskej polície Art Acevedo odkázal potenciálnym zlodejom: „Nejazdite do Houstonu, pretože vás chytíme. A uisťujem všetkých, kto sa pokúsi ťažiť z príležitosti, že je to ohavné a že urobíme všetko pre to, aby ste dlho nevideli denné svetlo.“ CNN oznámila, že už zatkli 14 zlodejov.

Školy v oblasti Houstonu zostanú zavreté, a to aj počas sviatku práce, ktorý pripadá na pondelok.

Na Harvey sa teraz pripravuje Louisiana

Texaský Houston naďalej čelí masívnym záplavám, ktoré spôsobili búrku Harvey. Búrka v sobotu vstúpila na pobrežie Texase ako hurikán a potom sa presunula nad vody Mexického zálivu. V stredu sa podľa meteorológov Harvey sa vráti na pevninu znova, v oblasti Texasu a Louisiany.

Situácia v Houstone, kde pokračuje evakuácia, zostáva kritická. Miestny starosta oznámil nočný zákaz vychádzania, aby zabránil rabovaniu. Navyše sa môže zvýšiť hladina vody v meste, pretože kapacita priehrad Addick a Barker je plná. Voda v nádrži Addick tečie voľne cez priehradu od utorka.

Americké národné centrum pre hurikány (NHC) predpovedá, že búrky v juhozápadnej časti Louisiany v blízkosti hraníc s Texasom opäť prekročia pevninu. Orgány preto vydali varovanie pre veľkú časť pobrežia Louisiany. Počas celého dňa by mal Harvey, ktorý sa dočasne opäť vrátil, začať strácať intenzitu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #USA #hurikán Harvey