Gabriel varoval pred novou ‘dobou ľadovou’ vo vzťahoch s Ruskom

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel varoval pred novou "dobou ľadovou" vo vzťahu s Ruskom. Nové sankcie USA podľa neho v Európe vyvolávajú obavy z neplánovaných vedľajších efektov, vyhlásil vo Washingtone po stretnutí so svojím americkým náprotivníkom Rexom Tillersonom.

30.08.2017 10:47
Sigmar Gabriel Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.
debata (12)

Americký prezident Donald Trump podpísal začiatkom tohto mesiaca kontroverzný sankčný balík Kongresu. Okrem Ruska sa týka aj Severnej Kórey a Iránu. Protiruské sankcie sa zameriavajú predovšetkým na dôležité odvetvia vrátane energetiky. Rusko má byť potrestané za svoju úlohu v ukrajinskom konflikte a údajné ovplyvňovanie volieb v USA.

Gabriel však kritizoval, že sankcie postihujú aj európske podniky. „Ako Európania sa veľmi obávame, že to bude mať pre Európu nezamýšľané dôsledky. Nechceme úplne zničiť svoje obchodné vzťahy s Ruskom, najmä v energetickom sektore,“ povedal Gabriel.

Nemecký minister dodal, že opatrenia USA vystavujú európske firmy zapojené do energetických projektov v Rusku hrozbou pokút za porušenie amerických zákonov. Nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová už predtým vyzvala Európsku úniu na opatrenia proti USA, ak by nové sankcie vyústili v pokutovanie nemeckých firiem.

Gabriel povedal, že európski lídri sú znepokojení tým, že najnovšie sankcie budú mať nielen hospodárske dôsledky, ale tiež by mohli „viesť k novej dobe ľadovej medzi Ruskom a Spojenými štátmi a Západom“. Ale nemecký politik tiež povedal, že je vďačný za súhlas prezidenta Trumpa s koordináciou ďalších opatrení so spojencami.

Rusko aj Irán si podľa Gabriela majú plniť záväzky

Gabriel tiež vyzval Moskvu, aby splnila svoje záväzky vyplývajúce z krehkej dohody o prímerí na východnej Ukrajine vrátane stiahnutia ťažkých zbraní. „To by bolo najlepším východiskovým bodom pre zlepšenie vzťahov,“ povedal.

Šéf nemeckej diplomacie však hodnotí skepticky aj nové americké sankcie proti Iránu, pretože podľa neho ohrozujú ťažko vyjednanú dohodu s Teheránom o jeho jadrovom programe.

„My, ako Európania a Nemci, sme veľmi ochotní zachovať túto dohodu,“ zdôraznil Gabriel. Irán však musí jasne uviesť, že každý detail dohody sa musí zrealizovať. Podľa neho bude Nemecko tlačiť na Irán spolu s Francúzskom, Veľkou Britániou a Spojenými štátmi.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Irán #sankcie