Vojna alebo rokovanie? Čo si vyprovokuje Severná Kórea

Zatiaľ je to len teória. Čo by sa stalo, keby raketa vystrelená Severnou Kóreou ponad Japonsko zasiahla jeho územie? Nemusel by to byť ani úmysel KĽDR, mohla by to byť úplná náhoda, napríklad zapríčinená technickou poruchou.

31.08.2017 10:30
Severná Kórea, raketa stredného doletu Foto: ,
Severokórejskí vojaci aj vojačky tlieskajú po zhliadnutí televíznych správ na veľkoplošnej obrazovke, keď sa dozvedeli o poslednom teste rakety stredného doletu.
debata (56)

Japonsko po poslednom teste severokórejskej rakety stredného doletu Hwasong-12 hovorilo o bezprecedentnej hrozbe a jeho obyvateľov vystrašili textové správy, že sa blíži strela Pchjongjangu. Japonské ministerstvo obrany požiadalo o rekordne vysoký rozpočet na budúci rok. Požiadavku, zverejnenú dnes, zdôvodňuje nutnosťou zlepšiť protiraketovú obranu proti stupňujúcej se severokórejskej hrozbe.

V utorok kroky KĽDR jednohlasne odsúdila Bezpečnostná rada OSN, ale neuviedla, že by v tejto chvíli hrozili Severnej Kórei nejaké ďalšie sankcie. Test však bol podľa režimu diktátora Kim Čong-una len začiatkom vojenskej operácie v Pacifiku. Podľa BBC to znamená pokračovanie raketových odpalov. KĽDR sa tiež znova vyhrážala Guamu, čo je americké územie v Tichom oceáne s vojenskými základňami.

Severná Kórea tak naďalej stupňuje svoje provokácie. Okrem toho, že má atómové bomby, jej testy ukázali, že teraz s najväčšou pravdepodobnosťou vlastní aj rakety, ktoré sú schopné zasiahnuť veľkú časť územia USA. Nie je celkom jasné, ako ďaleko režim postúpil v miniaturizácii jadrových hlavíc, aby ich mohol umiestniť na svoje strely. Ale zdá sa, že Pchjongjang je k tomu bližšie, ako sa doteraz predpokladalo.

Severokórejský líder Kim Čong-un sa teší z... Foto: SITA/AP
Kim Čong-un, KĽDR Severokórejský líder Kim Čong-un sa teší z posledného testu rakety stredného doletu.

"KĽDR sa nevzdá týchto zbraní. A nie je vojenské riešenie, ktoré by ich dokázalo zničiť bez toho, aby sme so Severnou Kóreou nezačali jadrovú vojnu. Snaha o zníženie napätia a pokus izolovať Pchjongjang sú v krátkodobom horizonte v podstate jedinou možnosťou, ktorú USA v súvislosti s režimom majú,“ uviedol pre Pravdu Shea Cotton, odborník Centra Jamesa Martina pre štúdie nešírenia zbraní hromadného ničenia v Kalifornii.

Expert pripomína, že na jadrovom programe je momentálne založená moc Kim Čong-una. "Je to základný pilier jeho osobnej legitimity. Ponúka sa ľuďom ako vodca, ktorý zvládol jadrové a raketové technológie. Spolu s tým, že atómový program Severnej Kórey slúži k odstrašeniu USA od prípadného útoku, je veľmi nepravdepodobné, že by Pchjongjang súhlasil s tým, že ho ukončí,“ vysvetlil Cotton.

Na druhej strane by však režim mohol mať záujem o diskusiu, v ktorej by ho svet oficiálne prijal do jadrového klubu. Ani takéto rokovania, hoci by určite mali logiku, však nie sú bez obrovských úskalí. Boli by zlým príkladom pre všetkých, ktorí uvažujú o tom, že by si mohli zaobstarať atómové zbrane. Bol by to tiež obrovský ústupok KĽDR. Čo za to vôbec môže Pchjongjang ponúknuť? A aké sú záujmy veľmocí v celej napätej situácii?

Čína a Rusko kritizovali vojenské cvičenia USA s Japonskom a Južnou Kóreu. Podľa Pekingu a Moskvy prispievajú k zvyšovaniu napätia v oblasti. Hoci sa nedá povedať, že by si Čína a Rusko želali jadrovú Severnú Kóreu, ani jedna z týchto krajín nemá veľký záujem o komplexnejšie riešenie situácie. Obom veľmociam napríklad vyhovuje rozdelený Kórejský polostrov, lebo prípadná zjednotená Kórea by mohla byť ich strategickým rivalom v oblasti. Samozrejme, čo len úvahy o takýchto scenároch sú momentálne veľmi vzdialené. Región má totiž oveľa bližšie k vojne ako k akýmkoľvek zmysluplným rokovaniam.

"Keby severokórejská raketa čo aj len náhodu dopadla na Japonsko, mohlo by to spustiť vojnu. Tokio by bolo pod veľkým tlakom, aby vojensky odpovedalo. Japonsko by mohlo tiež vyzvať Spojené štáty, aby sa zapojili na základe obrannej dohody, ktorú krajiny majú,“ reagoval pre Pravdu Harry Kazianis, riaditeľ obranných štúdií z Centra pre národný záujem vo Washingtone. "Preto sú momentálne raketové testy režimu Kim Čong-una také nebezpečné. Jedna strela, ktorá by náhodou zasiahla Južnú Kóreu alebo Japonsko, môže začať konflikt, ktorý by bolo náročné zastaviť,“ varoval Kazianis

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #raketový test #raketa stredného doletu