Prídu o imunitu? Výbor odporučil vydať Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie

Poslanecký mandátový a imunitný výbor odporučil Snemovni, aby vydala šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a stranícku dvojku Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Obaja vystúpili pred výborom a hovorili o policajnej snahe ovplyvniť voľby.

31.08.2017 10:45
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (2)

Faltýnek tvrdí, že polícia výboru zatajila niektoré dôkazy. Oboch poslancov kryje imunita, polícia ich vydanie žiada pre podozrenie, že zneužili európske dotácie pri budovaní farmy Čapí hnízdo. Informuje o tom na svojom spravodajskom portáli Českej televízie.

Ak sa odporúčaním výboru bude riadiť väčšina poslancov, čakajú Babiša a Faltýnka obvinenia z trestných činov. Poslanci z hnutia ANO pravdepodobne odporúčanie výboru neuposlúchnu.

„Som presvedčený, že stíhanie je účelové. Že nejde o kauzu Čapí hnízdo, to nebol žiaden dotačný podvod. Sú to domnienky, skreslené predstavy a fabulácia vyšetrovateľov,“ cituje Babiša ČT24.

„Načasovanie je také, aby sa o kauze hovorilo až do dňa volieb,“ dodal. Ako však upozorňuje česká televízia, polícia nemohla príliš dlho čakať, pretože sa blíži desaťročná premlčacia lehota.

Babiša chce polícia stíhať pre podozrenie z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov Európskej únie. Faltýnek je podozrivý z dotačného podvodu vo forme účastníctva. Líder ÁNO však akékoľvek pochybenie v súvislosti s farmou Čapí hnízdo odmieta a policajnú žiadosť o svoje vydanie označuje za snahu politického systému zlikvidovať ho a ovplyvniť októbrové parlamentné voľby, píše ďalej ČT24.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš