Moslimovia sú na púti. Ide o to, aby ju všetci prežili

Do Saudskej Arábie zamierili státisíce vyznávačov islamu, pretože sa začala púť do Mekky. Pricestovalo viac ako 1,73 milióna moslimov, pričom sa predpokladá, že pribudne ešte ďalších približne 300-tisíc.

31.08.2017 15:00
púť do Mekky Foto: ,
Príslušníci saudských bezpečnostných zložiek kontrolujú príchod pútnikov do Mekky.
debata (36)

Cesta do Mekky je jedným z pilierov islamu. Každý moslim ju má vykonať aspoň raz v živote, ak mu to dovolí zdravie. Tento rok bude zrejme najstaršou pútničkou žena z Indonézie, ktorá má už 104 rokov.

O účastníkov sa stará až 100-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek. Každoročnú púť do Mekky, ktorá býva najväčším zhromaždením moslimov na svete, poznačili v minulosti viaceré tragédie. Saudská Arábia preto dáva čoraz väčší dôraz na bezpečnosť. Zvlášť pre obrovské nešťastie, ktoré sa stalo pred dvoma rokmi, keď v tlačenici ušliapali stovky ľudí. Miestne úrady vtedy uviedli, že zomrelo zhruba 800 pútnikov. Určite však bolo viac obetí, lebo po zrátaní tiel po prevoze do domovských štátov to vychádzalo až na dvetisíc mŕtvych.

Moslimskí pútnici sa tlačia okolo svätyne Kaaba.
Rozprašovače osviežujú vodou pútnikov pri...
+3Moslimskí pútnici sa modlia vo Veľkej mešite.

Saudská Arábia predvlani čelila kritike, že podcenila riziko možnej tragédie. Teraz ubezpečuje, že je pripravená na akýkoľvek zlý scenár. „Sme nachystaní, keby nastala znovu tlačenica. Máme 100 sanitiek s výbavou ako na jednotke intenzívnej starostlivosti. Tieto vozidlá premávajú na cestách medzi stanmi,“ povedal Husajn Ghanam z ministerstva zdravotníctva. Dodal, že nasadili 30-tisíc zdravotníkov a k dispozícii je 5-tisíc nemocničných postelí.

V roku 2015 bolo medzi ušliapanými niekoľko stoviek Iráncov. Vlani moslimovia z Iránu vynechali púť do Mekky, teraz zase prišli. Odhaduje sa, že ich je okolo 90-tisíc. Organizátori musia dávať pozor aj na problémy, ktoré si pútnici mohli priniesť vo svojom organizme. Zdravotníkom vydali pokyn, aby si všímali príznaky cholery. „V Jemene, ktorý susedí so Saudskou Arábiou, sa nakazilo touto chorobou pol milióna obyvateľov, pričom takmer dvetisíc zomrelo od apríla tohto roku, keď vypukla epidémia,“ upozornila Svetová zdravotnícka organizácia.

Hrozba môže striehnuť zo strany domácich pútnikov. V Saudskej Arábii totiž zaznamenali v posledných dvoch mesiacoch 26 nových prípadov koronavírusu MERS, vrátane šesť úmrtí. Rituály na púti sa začali obchádzaním svätyne Kaaba. Muži si museli dať na seba jednoduchý biely odev, ženy boli povinné zakryť si hlavu a zaobísť sa bez líčidiel a laku na nechty. Predpísané oblečenie má medzi veriacimi navodiť pocit jednoty, rovnosti a duchovnej čistoty.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #púť do mekky