Abádí oznámil oficiálnu porážku IS v severoirackom Tall Afare

Iracký premiér Hajdar Abádí oficiálne oznámil oslobodenie severoirackého mesta Tall Afar. Iracké médiá informovali o víťazstve armády nad tzv. Islamským štátom v tomto meste už v nedeľu.

31.08.2017 15:09
debata

Abádí až teraz vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom uvádza, že „Tall Afar bol oslobodený“. „Odkazujeme bojovníkom Islamského štátu: nech ste kdekoľvek, budeme vás prenasledovať. Nemáte inú možnosť, než sa vzdať. Naše šťastie sa zavŕšilo. Je tu víťazstvo a celá provincia Ninive je teraz v rukách našej armády,“ píše sa v Abádího vyhlásení.

Vojsku sa s pomocou kurdských a šiitských milícií a tiež medzinárodnej koalície podarilo tzv. Islamský štát (IS) vytlačiť v júli po deväťmesačnom boji z Mosulu, čo je správne stredisko Ninive. Bitka o Tall Afar, kam sa ľudia z IS stiahli, bola kratšia a šiiti do nej zasiahli viac ako do bojov o Mosul. Porážku IS v Mosule prišiel ohlásiť Abádí osobne.

IS v Iraku prišiel o svoje hlavné pozície, ale je stále v Havídži, ktorá leží asi 300 kilometrov severne od Bagdadu, a v niekoľkých lokalitách pri sýrskej hranici. Veľkému tlaku tiež čelí v susednej Sýrii. Sever oboch krajín začal obsadzovať v roku 2014 a na dobytom území vyhlásil kalifát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #oslobodenie #Hajdar Abádí #IS #Tall Afar