Po Harveym sa na USA ženie ďalší hurikán, udrieť má v utorok

Hurikán Irma, ktorý postupuje z východného Atlantiku smerom na západ, zosilnel a má teraz silu hurikánu tretieho stupňa.

01.09.2017 10:04
debata (5)

Podľa predpovedí môže krajinu zasiahnuť budúci týždeň v utorok. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou viac ako 185 kilometrov za hodinu a podľa meteorológov sa bude naďalej zvyšovať. Znepokojujúca správa prichádza v čase, keď sa juh Spojených štátov zotavuje z ničivého hurikánu Harvey. Podľa CNN si Harvey vyžiadal už 47 mŕtvych.

Irma je podobná Harveymu

Národné hurikánové centrum (NHC) Irmu opísalo ako silný hurikán, ktorý rýchlo získava silu. Za 24 hodín vietor, ktorý ho sprevádzal, zrýchlil o 56 kilometrov za hodinu. Momentálne je živel asi 1150 km západne od Kapverdských ostrovov.

NHC upozorňuje, že Harvey bol tiež rýchlo silnejúci hurikán, ktorý stále mohutnel, kým minulý týždeň nedorazil k texaskej pevnine ako hurikán štvrtej kategórie.

Ničivé „Kapverdské hurikány“

Irma patrí k systémom, ktoré sa vytvárajú na Kapverdách a potom sa presúvajú na západ takmer cez celý Atlantik. Podľa NHC sú to často najsilnejšie búrky vôbec. Patrí sem napríklad hurikán Hugo, ktorý vznikol v roku 1989 a mal moc hurikánu piateho stupňa. Zanechal 50 mŕtvych v Karibiku a Južnej a Severnej Karolíne a škody za sedem miliárd dolárov.

Ku „Kapverdským hurikánom“ patril tiež Ivan, ktorý zasiahol v roku 2004 karibské ostrovy a Strednú Ameriku, zabil 92 osôb a napáchal škody za viac ako 18 miliárd dolárov.

Satelitný snímok NASA zachytávajúci formujúcu... Foto: SITA/AP, NASA
irma, hurika, burka Satelitný snímok NASA zachytávajúci formujúcu sa tropickú búrku Irma, ktorá môže prerásť až do hurikánu štvrtej kategórie.

Odhady smerovania živlu sa značne líšia

Irmu tlačí podľa NHC smerom k juhu oblasť vysokého tlaku vzduchu nad Atlantikom, ktorá tiež bráni vetru rozptýliť sa do vyšších vrstiev atmosféry. Kvôli týmto podmienkam sa očakáva, že Irma sa presunie na západ cez víkend a potom sa obráti na juhozápad. Odhadovanie ďalšieho smerovania Irmy je však ťažké.

Podľa CNN existujú dva hlavné modely, ktorých výpočty sú dramaticky odlišné. Podľa jedného Irma dosiahne pevninu v karibskej oblasti a zasiahne zrejme tiež USA, podľa druhého sa stočí ešte nad oceánom a pevninu nezasiahne vôbec.

Výpočty sa generujú pomocou európskeho modelu ECMWF a amerického GFS. Oba sa líšili v predpovediach veľkých hurikánov už v minulosti. V prípade búrky Sandy v roku 2012 ECMWF správne predpovedal týždeň vopred, že búrka dosiahne pevninu na severovýchode USA, ale GFS trval na tom, že zostane mimo pevninu.

V prípade Irmy počíta GFS skôr s jej severnejším smerovaním, ECMWF vypočítal južnejšiu trasu a počíta s tým, že Irma uprostred budúceho týždňa zasiahne Karibik.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #živel #Karibik #Hurikán Irma