Sobotka pred súdom: Štát predal OKD za najvyššiu ponuku

Český premiér Bohuslav Sobotka vystúpil ako svedok v trestnej kauze spojenej s privatizáciou ťažobnej spoločnosti OKD.

01.09.2017 10:57
debata (2)

Štát predal akcie ťažobnej spoločnosti OKD za vyššiu cenu, než uvádzal posudok, a za vyššiu cenu, než boli iné ponuky alebo odporúčania Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). Pred Obvodným súdom pre Prahu 2 to uviedol premiér Sobotka (ČSSD), ktorý v čase predaja štátneho podniku zastával funkciu ministra financií a býva kvôli údajne nevýhodnému rozhodnutiu terčom kritiky. On to dlhodobo odmieta.

O práci Fondu národného majetku nemá pochýb

Sobotka uviedol v úvode svojho svedectva, ako sa celá privatizácia štátneho podniku pripravovala. K cene predaja povedal, že na základe informácií od úradu by mala byť cena aspoň 3,5 miliardy korún. Potom sa objavili ponuky od firmy Penta, ktoré sa podľa Sobotku pohybovali okolo troch až tri a pol miliardy korún. Podiel nakoniec získala spoločnosť Karbon Invest. „Neboli žiadne iné ponuky,“ povedala Sobotka.

Premiér tiež uviedol, že cena predaja prevýšila aj hodnotu, na ktorú akcie vyčíslil posudok objednaný Fondom národného majetku. Sobotka povedal, že ako minister dostal až záverečnú správu. „Nemám dôvod pochybovať o profesionálnej práci Fondu národného majetku,“ povedal Sobotka.

Predali ju po dvoch mesiacoch

Pri výpovedi Sobotka tiež uviedol, že vláda rokovala o predaji OKD exkluzívne so skupinou Karbon Invest. Dôvodom bolo, že chcela zachovať sociálnu stabilitu v regióne a tiež odborové organizácie uprednostnili túto skupinu.

Predaj akcií schválila v roku 2004 vláda Stanislava Grossa (ČSSD). Avšak, podľa štátneho zástupcu, bola hodnota štátneho podielu v tom čase najmenej 9,8 miliardy. Podnikatelia Viktor Koláček a Petr Otava, ktorým Karbon Invest patril, predali OKD po dvoch mesiacoch investičnej skupine RPG Industries vedenej Zdeňkom Bakalom. V tom čase sa predajná cena spoločnosti pohybovala na úrovni od 9 do 12 miliárd korún.

V trestnej kauze čelí obžalobe znalec, ktorý vypracoval posudok ohľadom ceny štátneho podielu, a ďalej dvaja bývalí podpredsedovia Fondu národného majetku, ktorí mali privatizáciu na starosti. Vinu popierajú okrem iného aj s argumentom, že fond bol obyčajným administrátorom privatizácie a zodpovednosť za cenu predávaného štátneho podielu niesli ministerstvá financií a priemyslu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #privatizácia #Bohuslav Sobotka #OKD #trestná kauza