Vzťahy USA a Ruska sa riadia princípom oko za oko

Odveta na seba nenechala dlho čakať. A len priliala olej do ohňa špekulácií o tom, aké sú momentálne vzťahy Washingtonu a Moskvy.

01.09.2017 12:13 , aktualizované: 21:20
debata (107)

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo Rusku, že do soboty musí uzavrieť tri diplomatické objekty na území Spojených štátov. Činnosť má ukončiť konzulát v San Franciscu. Moskva má tiež pozastaviť aktivity v dvoch ďalších konzulárnych budovách vo Washingtone a v New Yorku.

Je to primitívny typ politiky založenej na akcii a reakcii medzi primitívnymi politickými tímami. Musia mať veľmi bohatú predstavivosť, aby si proti sebe vymysleli ďalšie škaredé kroky.
Andrej Kolesnikov z moskovskej pobočky Carnegieho nadácie

Americký rezort diplomacie rozhodnutie označil za vyváženú odpoveď na nariadenie Kremľa, ktorý koncom júla obmedzil počet pracovníkov ambasády a konzulátov USA v Rusku na 455. Minister zahraničných vecí Rex Tillerson informoval svojho kolegu Sergeja Lavrova, že k tomu už došlo. A zároveň mu oznámil, že Moskva má uzavrieť konzulárne budovy.

"Spojené štáty dúfajú, že toto rozhodnutie na ceste k želaniu Ruska dosiahnuť diplomatickú rovnováhu prispeje k vyvarovaniu sa ďalších odvetných krokov z oboch strán a pomôže pri pokročení vpred na ceste k cieľu oboch prezidentov. Teda k zlepšeniu vzťahov medzi našimi štátmi a k väčšej spolupráci v oblasti spoločných záujmov,“ uviedla Heather Nauertová, hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Ruský konzulát v San Franciscu, ktorý musí... Foto: SITA/AP, Eric Risberg
Ruský konzulát v San Franciscu, rusko, usa, konzulat Ruský konzulát v San Franciscu, ktorý musí Moskva najneskôr v sobotu zavrieť.

Na rozdiel od júlového vyhlásenia Ruska, americký krok zatiaľ neznamená žiadne vyhostenie ruských diplomatov. Rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina bolo pred mesiacom reakciou na sankcie, ktoré na Moskvu uvalil Kongres. Tie zase prišli na rad po tom, čo sa vlani Rusko podľa viacerých amerických tajných služieb snažilo ovplyvniť prezidentské voľby v prospech Donalda Trumpa. Moskva takéto obvinenia odmieta. Trump sa dostal do Bieleho domu a tvrdí, že s Ruskom ho nič nespája. Možné kontakty jeho kampane s Kremľom sú momentálne predmetom vyšetrovania.

Kongres v lete novými sankciami zviazal ruky Trumpovi. Prezident nemôže len tak zrušiť opatrenia proti Rusku, ktoré súvisia s anexiou Krymu a rozpútaním vojny na východnej Ukrajine.

Je vysoko pravdepodobné, že po poslednom kroku Washingtonu s konzulátmi, bude nasledovať odveta Moskvy. Lavrov v piatok vyhlásil, že odpoveď bude tvrdá. "Ide o konanie, ktoré je diktované tými, čo si želajú poškodiť vzťahy so Spojenými štátmi,“ citovala z ministrovho vyhlásenia spravodajská stránka Moscow Times.

"Áno, prístup oko za oko bude v rusko-amerických vzťahoch pokračovať. Je to preto, že ani jedna strana nemá ani len určenú taktiku, ako k nim pristupovať. Nehovoriac už o nejakej stratégii alebo cieli,“ reagoval pre Pravdu na situáciu Andrej Kolesnikov z moskovskej pobočky Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

"Je to primitívny typ politiky založenej na akcii a reakcii medzi primitívnymi politickými tímami. Musia mať veľmi bohatú predstavivosť, aby si proti sebe vymysleli ďalšie škaredé kroky,“ uviedol politický expert.

Americký konzulát v Petrohrade. Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
rusko, usa, konzulat, petrohrad Americký konzulát v Petrohrade.

Zaujímavé však je, že bez ohľadu na momentálnu situáciu a to, aké boli či sú skutočné vzťahy Ruska a Trumpa, Moskva do neho asi stále vkladá isté nádeje. Naznačil to aj Lavrov, keď vyhlásil, že súčasné dianie je vraj vina niekoho iného.

"Chcem povedať, že celý tento príbeh sankcií typu oko za oko sme nezačali. Odštartovala ho vláda Baracka Obamu, ktorá chcela podkopať vzťahy USA a Ruska a nechcela dovoliť prezidentovi Trumpovi, aby urobil pokroky smerom ku konštruktívnym myšlienkam alebo aby naplnil predvolebné sľuby,“ citovala Lavrova agentúra Reuters.

Trump vytrvalo odmieta priamo kritizovať ruské kroky. Naposledy sa to ukázalo tento týždeň, keď Biely dom navštívil fínsky prezident Sauli Niinistö. Trump na otázku, či Rusko pokladá za bezpečnostnú hrozbu, neurčito odpovedal, že do tejto kategórie môže zaradiť mnohé krajiny.

Vzťahy Ruska a USA a NATO už čoskoro môže preveriť veľké vojenské cvičenie Západ 2017 v Bielorusku a Kaliningrade, ktoré sa začne v polovici septembra. Náhodou má teraz na starosti ochranu vzdušného priestoru pobaltských krajín Amerika. Severoatlantická aliancia na rusko-bieloruské cvičenie vyšle pozorovateľov, ale žiada lepší prístup k monitorovaniu pohybu vojsk.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #diplomati #Sergej Lavrov #diplomatická roztržka