Podľa Francúzska bude môcť KĽDR o pár mesiacov zasiahnuť USA či Európu

Podľa francúzskeho ministra zahraničia Jeana-Yvesa Le Driana je kríza okolo KĽDR "nesmierne vážna".

01.09.2017 14:36
debata (15)

Už o niekoľko mesiacov by mohla byť Severná Kórea schopná vypustiť balistickú raketu dlhého doletu, ktorou by mohla zasiahnuť Spojené štáty, a dokonca aj Európu, uviedol Le Drian. Čínska šéfka francúzskej diplomacie vyzvala na väčšiu účasť na riešení situácie.

„Áno. Situácia je nesmierne vážna,“ odpovedal Le Drian na otázku, či by sa ľudia mali hrozby vychádzajúce z KĽDR báť. Cieľom Severnej Kórey je „mať rakety schopné niesť jadrové zbrane. Bude to skutočnosť za niekoľko mesiacov,“ dodal.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar... Foto: SITA/AP, Francois Mori
le drian, gabriel Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel (vľavo) a jeho francúzsky kolega Jean-Yves le Drian.

„Keď bude Severná Kórea schopná zasiahnuť Spojené štáty, zrejme dokonca aj Európu a určite Japonsko či Čínu, bude situácia výbušná,“ povedal minister, ktorý o severokórejskej kríze hovoril okrem iného vo štvrtok so svojím čínskym náprotivkom.

Podľa vlastných slov vyzvala Peking, aby ako najväčší obchodný partner Pchjongjangu, plánoval situáciu ukľudniť.

„Severná Kórea musí nájsť cestu k rokovaciemu stolu a musí byť diplomaticky aktívna,“ povedal Le Drian.

KĽDR v noci na utorok SELČ uskutočnila skúšku balistickej strely stredného doletu Hwasong-12, ktorá preletela ponad severojaponský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu.

Pchjongjang povedal, že jeho posledný raketový test bol odpoveďou na spoločné cvičenie USA a Južnej Kórei. Odpálenie strely jednomyseľne odsúdila Bezpečnostná radu OSN.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #KĽDR #Severná Kórea #Jean-Yves Le Drian