Podľa Putina je napätie medzi KĽDR a USA na pokraji veľkého konfliktu

Ruský prezident Vladimir Putin v článku zverejnenom na internete tiež napísal, že je chybou tlačiť na Pchjongjang pre jeho raketový a jadrový program.

01.09.2017 15:05
debata (192)

„Je potrebné vyriešiť problémy tohto regiónu prostredníctvom priameho dialógu so zapojením všetkých strán a bez toho, aby sme predložili akékoľvek podmienky (pre takéto rokovania),“ napísal Putin.

„Provokácia, nátlak a agresívna či až urážlivá rétorika nevedú nikam,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP, Tamas Kovacs
putin Ruský prezident Vladimir Putin.

Situácia na Kórejskom polostrove sa zhoršila natoľko, že teraz „balansuje na hrane konfliktu veľkého rozsahu“, zdôraznil ruský prezident v materiáli, ktorý zverejnil pred svojou budúcotýždňovou cestou do Číny. Zúčastní sa summitu skupiny BRICS, ktorá spája Brazíliu, Čínu, Indiu, Južnú Afriku a Rusko.

Pchjongjang sa snaží vyrobiť raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu, ktorou by mohla Spojené štáty zasiahnuť. Začiatkom augusta pohrozil napadnutím ostrova Guam raketami.

Tento týždeň v reakcii na americko-juhokórejské cvičenie, ktoré považuje za prípravu invázie na svoje územie, Severná Kórea vypálila raketu stredného doletu, ktorá preletela japonské územie.

„Podľa názoru Ruska je kalkulovanie s tým, že možno severokórejský jadrový a raketový program zastaviť výlučne nátlakom na Pchjongjang, mylné a zbytočné,“ napísal Putin.

Dodal, že cestou k postupnému zníženiu napätia je riešenie navrhované Moskvou a Putinom, ktoré zahŕňa zastavenie vývoja rakiet Severnou Kóreou výmenou za zastavenie rozsiahlych manévrov USA a Južnej Kórey.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Severná Kórea #Vladimir Putin #jadrový program #raketový program