Vodca IS Bagdádí je podľa USA stále nažive

Američania nevedia, kde presne sa vodca radikálnej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakr Bagdádí nachádza, ale počítajú s tým, že bude v blízkosti údolia rieky Eufrat na pomedzí Sýrie a Iraku, kam sa sťahujú členovia IS.

01.09.2017 16:54
debata (11)

Rusko vydalo správu o zabití Bagdádího v júni a o mesiac neskôr ju potvrdila Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR). USA ale majú stále pochybnosti.

Generál Stephen Townsend, ktorý velí operáciám proti IS v Iraku a Sýrii, povedal, že armáda po Bagdádím „pátra každý deň“, ale priznal, že „nemá tušenie“, kde presne sa vodca IS nachádza.

Ak ho nájdeme, tak ho zabijeme

Bagdádí vyhlásil v roku 2014 z mešity v Mosule kalifát na území severného Iraku a Sýrie, ale od tej doby sa na verejnosti ukazoval minimálne.

Ľudia z IS sa budú podľa Townsenda sťahovať do údolia rieky Eufrat. „Akonáhle ho (Bagdádího) nájdeme, pokúsime sa ho hneď zabiť. Nemá zmysel komplikovať si to pokusmi zatknúť ho,“ vyhlásil americký generál.

USA na Bagdádího hlavu vypísali odmenu 25 miliónov dolárov. K predchádzajúcim správam o Bagdádího smrti Townsend povedal, že mu chýba „presvedčivý dôkaz, informácie tajných služieb alebo aj iného zdroja, ktorý by potvrdil Bagdádího smrť“. Podľa neho naopak správy rozviedok naznačujú, že je vodca IS nažive.

Boj s IS pokračuje v Iraku aj Sýrii

IS prišiel v Iraku o Mosul a takisto aj o Tall Afar, čo boli posledné väčšie základne radikálov v tejto ázijskej krajine. Podľa irackej vlády je tak plne oslobodená provincia Ninive, niekoľko oblastí v Iraku majú ale členovia IS ešte v rukách.

Boj proti nim podľa odborníkov nekončí, pretože na mieste zrejme zostanú spiace bunky, ktoré budú páchať jednotlivé útoky, a tiež mnoho nevybuchnutej munície.

Iracká armáda sa teraz chystá oslobodiť tiež mesto Havídža, pretože vo štvrtok tam lietadlá zhodili letáky s výzvami, aby sa ľudia pripravili na boj.

Civilisti sa majú držať stranou od pozícií IS a vydať sa vojakom. V Sýrii boj proti IS pokračuje bitkou o jeho tamojšiu baštu Rakku. Radikáli sú tiež vo východosyrskej provincii Dajr az-Zaur.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Islamský štát #IS #Stephen Townsend