Južná Kórea rokovala s USA o rozšírení svojho programu balistických rakiet

Južná Kórea zvažuje rozšírenie vlastného programu balistických rakiet pre severokórejskú hrozbu.

02.09.2017 08:25
Južná Kórea, Mun Če-in Foto: ,
Juhokórejský prezident Mun Če-in.
debata (12)

Juhokórejský prezident Mun Če-in sa už dohodol s prezidentom USA Donaldom Trumpom na revízii dohody, v ktorej sa Soul dobrovoľne zaviazal, že nebude vyvíjať rakety s doletom väčším ako 800 kilometrov. Informoval o tom úrad juhokórejskej hlavy štátu.

Severokórejský vývoj balistických rakiet a jadrových zbraní vyvoláva obavy Soulu, ale aj Japonska či Spojených štátov. Mun preto rokoval s Trumpom o možnostiach posilnenia obrany. Biely dom uviedol, že Trump vyslovil Soulu predbežný súhlas na nákup amerického vojenského vybavenia za milióny dolárov.

V roku 2001 vstúpila Južná Kórea do systému kontroly raketových technológií (MTCR), neformálnej dohody 35 štátov, ktorá chce zabrániť šíreniu balistických rakiet s plochou dráhou letu. Podľa revízie z roku 2012 sa Soul vzdal vývoja rakiet, ktoré unesú náklad ťažší ako 500 kilogramov a dokážu doletieť na vzdialenosť vyššiu ako 800 kilometrov. Južná Kórea oznámila, že chce zvýšiť svoje doterajšie obmedzenia nákladu.

Reuters uviedol, že Biely dom nezmieňuje dohodu MTCR, ale povedal, že prezidenti týchto dvoch krajín chcú posilniť obrannú spoluprácu, ako aj juhokórejské obranné schopnosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #hrozba #Južná Kórea #balistické rakety #Donald Trump