Na ruskom konzuláte v San Franciscu vraj pálili údaje o Rusoch

Rusko považuje hrozbu, že USA prehľadajú ruský konzulát v San Franciscu za porušenie medzinárodného práva. Deň po výzve USA na zatvorenie ruského konzulátu v San Franciscu sa začal z jeho budovy šíriť čierny dym.

02.09.2017 09:15 , aktualizované: 17:32
San Francisco, ruský konzulát Foto: ,
Z ruského konzulátu v San Franciscu sa v piatok šíril čierny dym, hasičov pracovníci nevpustili do budovy.
debata (211)

Podľa USA môžu byť prehľadané byty zamestnancov. Generálny konzul pripustil, že v kanceláriách pálili dokumenty s osobnými údajmi o ruských občanoch.

Washington Rusko vo štvrtok vyzval, aby uzavrelo svoj konzulát v San Franciscu, dva diplomatické úrady v New Yorku a vo Washingtone. Je to odplata za predchádzajúce ruské rozhodnutie o výraznom znížení diplomatického zastúpenia USA v Rusku.

V piatok v San Franciscu bolo z budovy ruského konzulátu vidno šíriaci sa čierny dym. Ľudia z celej oblasti volali hasičov. Zamestnanci ich však neopustili a povedali, že všetko je v poriadku a že pália nešpecifikované predmety.

Ruská televízia Pervyj kanal v sobotu uviedla, že americká strana sa rozhodla urobiť problém aj z pálenia dokumentov s osobnými údajmi ruských občanov. V Kalifornii žije veľká komunita Rusov, konzulát ich registruje 100-tisíc, čo predstavuje tony dokumentácie, upozornil Pervyj kanal.

V americkej tlači sa rýchlo objavili konšpiračné teórie zničenia usvedčujúcich dokumentov. „Možno, že trhajú papiere a potom ich pália,“ citoval New York Times jednu z obyvateliek mesta San Francisco po tom, ako spozorovala dym vychádzajúci z komína.

Zábery "dymiacej" budovy ruského konzulátu v San Franciscu priniesla televízia MSNBC.

„Diplomati pracujúci v cudzích štátoch nemôžu chrániť sami seba. Našu bezpečnosť musí zabezpečiť hostiteľská krajina, v tomto prípade USA,“ povedal generálny konzul Sergej Petrov, ktorý je často sa zahraničnými návštevníkmi na oficiálnej stránke konzulátu fotený pred luxusným krbom.

„Postaráme sa o zničenie toho, čo nemôžeme odviezť. Ide o pasové aj vízové ​​záležitosti. Ide o osobné údaje mnohých ruských aj amerických občanov, nemôžeme ich jednoducho vyhodiť do smetí. Niektoré dokumenty skartujeme alebo spálime,“ povedal Petrov.

Hovorca požiarnikov v San Franciscu uviedol, že zbor postupoval v piatok tak, ako keby šlo o požiar. Dym podľa hovorcu zjavne stúpal z komína. Na miesto bola vyslaná aj inšpekcia ovzdušia, pretože práve na piatok miestne úrady pre smog vyhlásili „ekologický deň“. Ľudia by sa mali vyvarovať všetkých aktivít, ktoré by mohli prispieť k zhoršeniu kvality vzduchu, pokuty za porušenie podľa amerických médií začínajú na 5000 dolároch.

Rusko zatvára konzulát v San Franciscu a chystá odvetu

„Budeme premýšľať, ako odpovedať,“ vyhlásil poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov, podľa ktorého sa Američania dopúšťajú „nepriateľského prevzatia“ nehnuteľností ruskej diplomacie v USA.

Spojené štáty štvrtkovou nótou, v ktorej požadujú uzavretie konzulátu a dvoch ďalších diplomatických miest, reagovali na rozhodnutie Moskvy obmedziť personál amerických zastupiteľských úradov v Rusku o 755 ľudí, čo bola odveta za predchádzajúce americké sankcie.

Americkí diplomati zdôrazňujú, že na obmedzenie personálu amerických misií v Rusku doplácajú sami Rusi, pretože americké víza sa teraz vydávajú jedine na veľvyslanectve v Moskve vzhľadom k tomu, že konzuláty v Petrohrade, Jekaterinburgu a Vladivostoku na to nemajú ľudí. Putin – pravdepodobne sarkasticky – poďakoval Trumpovi za to, že americká štátna pokladnica ušetrí.

Ruská odpoveď príde, no až po dôkladnej analýze

Na nótu Spojených štátov vyzývajúcu Rusko, aby do soboty uzavrelo niektoré svoje diplomatické úrady v San Franciscu, Washingtone a New Yorku, odpovie Moskva až po analýze situácie. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý z vyvolania aktuálnych vzájomných diplomatických protiakcií oboch krajín obvinil vládu predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu. Zároveň odporučil „ťažkú ​​odpoveď“. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok večer uviedlo, že USA ohrozujú ruských občanov svojimi opatreniami.

„Príslušnú nótu sme dostali vo štvrtok večer a zaoberáme sa tým. Zareagujete, akonáhle tú analýzu dokončíme,“ citovala agentúra TASS ministrovo vyjadrenie na stretnutí so študentmi Štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov v Moskve (MGIMO).

„Budeme tvrdo odpovedať na tie veci, ktoré sú úplne zbytočné, len aby nám uškodili, a ktoré sú diktované len prianím pokaziť naše vzťahy so Spojenými štátmi,“ povedal Lavrov podľa internetového denníka Gazeta.ru. Podľa zdrojov denníka medzi ruskými diplomatmi by Moskva mohla požadovať uzatvorenie amerického konzulátu v Jekaterinburgu či Vladivostoku.

„Poznamenávam, že celú históriu s výmenami, so sankčnými útokmi sme nevyvolali my, ale administratíva Baracka Obamu. Bola vyvolaná priamo s cieľom podkopať americko-ruské vzťahy a nedovoliť prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi nastúpiť cestu svojho prezidentovania s konštruktívnymi návrhmi,“ uviedol tiež Lavrov.

Zvláštne praktiky na ruskom konzuláte

Lavrovovo ministerstvo v piatok večer Spojené štáty obvinilo z ohrozovania bezpečnosti ruských občanov údajne chystaným prehľadaním diplomatickej misie v San Franciscu a bytov diplomatov. „Požiadavka amerických orgánov vytvára priamu hrozbu pre bezpečnosť ruských občanov,“ povedala hovorkyňa ministerstva Maria Zacharová.

„Zvláštne americké služby sa chystajú 2. septembra vykonať prehliadku na konzuláte v San Franciscu, čo zahŕňa aj byty zamestnancov,“ napísala hovorkyňa a dodala, že domové prehliadky uskutoční Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa agentúry AP v piatok z komína konzulátu stúpal čierny dym, ktorý je nezvyčajný pre letné teploty v San Franciscu. Avšak hasičov, ktorí prišli na miesto, pracovníci konzulátu nenechali vstúpiť a povedali, že všetko je v poriadku, a personál spaľuje nešpecifikované predmety.

Spojené štáty vyzvali Rusko, aby zatvorilo konzulárny úrad v San Franciscu, vo Washingtone a jedno z konzulárnych miest v New Yorku. Otvorene pritom uviedli, že ide o odvetu za ruské oznámenie z minulého mesiaca, že Spojené štáty musia do 1. septembra výrazne obmedziť početný stav americkej ambasády a konzulátov v Rusku.

Moskva žiadala, aby tieto diplomatické orgány opustilo celkovo 755 diplomatov a ostatných zamestnancov. Až dovtedy Spojené štáty nikdy nepotvrdili, koľko diplomatov je v Rusku. AP uviedla, že Spojené štáty splnili požiadavku obmedziť počet zamestnancov na 455 ľudí do 31. augusta.

Kongres podľa Ruska bráni normalizácii vzťahov

Bývalý americký veľvyslanec v Moskve Michael McFaul uviedol, že väčšinu prepustených predstavujú ruskí zamestnanci amerických misií – v dôsledku tohto obmedzenia personálu tak budú musieť Rusi dlhšie čakať na víza.

Týmto nariadením Moskva reagovala na nový americký zákon o sankciách, ktorý obmedzuje obchodnú spoluprácu USA s Ruskom.

Vedúci ruskej diplomacie obvinil Kongres Spojených štátov, že vyzval Trumpa na protiruské sankcie, aby podkopal jeho administratívu a nedovolil mu normalizovať vzťahy s Ruskom, čo dal americký prezident opakovane najavo.

„Ako povedal prezident Vladimir Putin, nevyhľadávame spory s touto krajinou (USA),“ povedal Lavrov. Moskva je naďalej otvorená „konštruktívnym synergiám“ a „úprimne stojí o normálnu bilaterálnu politickú atmosféru“.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #uzavretie ruského konzulátu v San Franciscu