Trump požiadal Kongres o uvoľnenie 7,85 miliardy dolárov kvôli hurikánu

Americký prezident Donald Trump požiadal Kongres o uvoľnenie 7,85 miliardy USD ako počiatočnú pomoc na obnovu území poškodených hurikánom Harvey.

02.09.2017 10:08
Harvey, Texas, hurikán Foto: ,
Zaplavený Texas a Louisiana budú potrebovať miliardy na obnovu zničených území.
debata (4)

Uviedol to riaditeľ rozpočtu Bieleho domu, Mick Mulvaney.

V liste určenom hovorcovi Snemovne reprezentantov Paulovi Ryanovi tiež varoval, že ak sa nepodarí zvýšiť dlhový strop, čo by sa malo uskutočniť do konca septembra, môže to zabrániť ďalšiemu uvoľneniu prostriedkov na pomoc pri katastrofách.

Mulvaney dodal, že požadované peniaze sú len „zálohami“, ktoré pomôžu postihnutým štátom zotaviť sa z búrky. Biely dom ráta s ďalšími žiadosťami o pomoc pri financovaní rekonštrukcie po Harvey. Žiadosti majú prichádzať v etapách, po tom, ako budú známe reálne škody. Guvernér Texasu Greg Abbott uviedol, že jeho štát môže potrebovať viac ako 125 miliárd dolárov.

V nedeľu sa bude USA modliť za obete hurikánu

Prezident Spojených štátov Donald Trump na nedeľu vyhlásil celoamerický deň modlitieb za obete hurikánu Harvey a tiež za úsilie, akým sa Spojené štáty postavili k záchranným a rekonštrukčným prácam. Biely dom to uviedol na svojej internetovej stránke. Trump v sobotu popoludní miestneho času (večer SELČ) navštívi postihnuté štáty Texas a Louisiana.

„Celý národ súcití s ​​Texasom a Louisianou. Sme hlboko vďační tým, ktorí pomáhajú, a modlíme sa za uzdravenie a útechu tých, ktorí to potrebujú,“ uviedol Trump vo vyhlásení. Pripomenul v dokumente, že Američania vždy ponúkali pomocnú ruku svojim občanom v núdzi, a aj teraz je tomu tak. „Priateľ pomáha priateľovi, sused susedovi, cudzinec cudzincovi,“ dodal.

Deň modlitieb bude podľa Trumpa nielen vyslovením sústrasti obetiam katastrofy, ale aj vyjadrením vďaky za ochotu a štedrosť tých, ktorí akýmkoľvek spôsobom priložili ruku k záchranným prácam a k obnove škôd.

"Vyzývam Američanov všetkých vyznaní, všetkých náboženských tradícií a akéhokoľvek pôvodu, aby sa modlili za každého, koho postihol hurikán Harvey, či už sú to ľudia, ktorí stratili členov rodiny, boli zranení, prišli o domovy a majetok, alebo záchranári, policajti a vojaci, "povedal Trump.

Prezident USA so svojou manželkou Melaniou navštívi opäť Texas a aj susednú Louisianu. Podľa uverejneného programu dorazí na letisko Ellington v Houstone o 11:20 miestneho času (18:20 SELČ). Stretne sa tu s obeťami prírodnej katastrofy, navštívi podporné stredisko a zíde sa s predstaviteľmi štátu Texas, okrem iného aj s houstonským starostom Sylvesterom Turnerom.

Z Texasu odletí do louisianského Lake Charles, kam priletí približne 15:35 miestneho času (22:35 SELČ). V pláne má stretnutie s louisianskými činiteľmi, záchrancami a členmi gardy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #hurikán #obnova #modlitby #Donald Trump #Harvey